Så var man plötsligt igång med det där efterlängtade examensarbetet som under mina fyra och ett halvt år av studier har känts så otroligt långt borta!

En ingenjörsutbildning avslutas nämligen med att man under sin sista termin skriver ett examensarbete (eller s.k. exjobb). Ett exjobb ska vara en utredning och analys av ett relativt stort problem där man har möjlighet att fördjupa sig inom något område från utbildningen eller kanske rent av blir tvungen att använda sig av och integrera kunskap från flera olika kurser. För många är nog det här den första kursen där man faktiskt ställs inför att lösa ett riktigt problem, vilket är någonting som jag personligen har sett fram emot väldigt mycket. Arbetet måste också vara vetenskapligt, vilket bland annat innebär att det som utreds måste vara möjligt att utvärdera, att det måste vara av intresse för en större grupp än bara uppdragsgivaren och att resultatet ska kunna bidra med någonting nytt som ingen annan redan har undersökt och har svaret på.

Exjobbet kan antingen göras i någon av de forskningsgrupper som finns på universitet eller på ett företag och en del väljer också att skriva arbetet utomlands. Just inom mitt område (datalogi) så är nog det absolut vanligaste att folk skriver på ett företag och själv sitter jag sedan i tisdags på Spotify. Mitt projekt kommer att fokusera på deras sökfunktionalitet och jag kunde inte ha varit mer nöjd då det är ett ämne som verkligen intresserar mig. Dessutom har jag hamnat i ett väldigt trevligt team där de får mig att känna mig välkommen och delaktig, trots att det jag gör är helt individuellt och utanför vad de jobbar med.

spotify-arbetsplats2

Som jag har beskrivit tidigare så känns det riktigt roligt att för en gångs skull få göra någonting som faktiskt kan skapa värde för någon mer än bara mig själv. Det är kul att få känna sig som en del av någonting och skönt att ha en ordentlig arbetsplats och att känna lite press för att faktiskt arbeta under normala arbetstider(!).

Dock är arbetet, som sagt, helt individuellt och det är upp till mig att komma fram till vad som är en bra och lagom svår, men ändå intressant, frågeställning och hur jag ska göra för att kunna undersöka och utvärdera den. Kanske inte den allra enklaste uppgiften, men det är det här jag ska försöka komma fram till nu under mina fösta veckor, så vi får se hur det går. Jag har också turen att ha hjälp av två handledare på Spotify och en handledare på KTH som alla verkar vara både kunniga, strukturerade och hjälpsamma (vilket inte alls är självklart). Sedan är kanske ingen av dem direkt expert på just det området som jag skriver om, men så ser det ofta ut och förhoppningsvis ska jag väl lyckas bli tillräckligt mycket utav en expert själv så småningom!

Den här veckan har den mesta av tiden gått till att bara komma i ordning på Spotify och att fixa administrativa saker på KTH. Som tur är ligger KTH bara c:a 10 min från kontoret eftersom jag hittills har varit tvungen att springa fram och tillbaka dit nästan varje dag. Jag har även börjat komma igång med att läsa in mig på ämnet, men det är fortfarande mycket kvar att ta sig igenom innan jag fått någon vidare överblick. Så det blir nästa veckas arbete!

spotify-korridor


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *