Tidigare i veckan nåddes världen av nyheten att japanska forskare nu officiellt har upptäckt grundämne 113. Jakten på detta ämne har pågått sedan 2003 och resan till att upptäckten skulle bli officiell har varit lång då isotoperna av ämnet existerar i mindre än en tusendels sekund. Nu har de japanska forskarna äntligen uppnått sitt mål, och det enda som återstår nu är att namnge grundämnet.

Att döpa grundämnen efter kända personer är inget ovanligt. I vårt periodiska system återfinns ämnen uppkallade efter både Albert Einstein och Marie Curie. Personen som ligger bakom ett namnförslag på grundämne 113 är dock ingen känd forskare utan en musiker: Lemmy Kilmister (den nyligen avlidne medlemmen i Motörhead).

Som musiknörd tycker jag att det vore lite kul att uppkalla ett grundämne efter en känd musiker. Då jag inte har hört en enda Motörhead-låt tycker jag att det finns bättre potentiella kandidater till att namnge det nyupptäckta grundämnet. Här kommer några av mina förslag:

Lennonium: uppkallat efter John Lennon som (som ni förhoppningsvis vet) var medlem i The Beatles, men också en känd fredskämpe . För ett par veckor sedan dök The Beatles (äntligen!) upp på Spotify och vad vore inte mer passande än att uppmärksamma detta genom att uppkalla ett grundämne efter en av bandets medlemmar?

 

Skärmavbild 2016-01-06 kl. 23.05.28

Så här hade det kunnat se ut i periodiska systemet!

– –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Freddium: en annan ball (och avliden) musiker är Freddie Mercury (Queen). Freddies artistefternamn är redan efter ett grundämne (kvicksilver) och då vore det ju passande att även hans förnamn vore det, eller hur?

– Amyum: en av 2000-talets kanske ballaste kvinnliga musiker är, enligt mig, Amy Winehouse och precis som ovan nämnda namngivar-kandidater finns inte heller hon längre bland oss.

PicMonkey Collage

Om du fick möjligheten att namnge ett grundämne – vad hade du döpt det till? 


3 Comments

Johanna Öjeling · January 7, 2016 at 9:03 am

Haha! Håller med om att dina förslag är mycket bättre. Vill även slå ett slag för Biebium ;-)

Greta · January 7, 2016 at 9:54 am

Hahahaha! Vilka bra förslag! och Johannas Biebium! Jag dör!

Kristina Sturk · January 7, 2016 at 6:30 pm

Hahha Biebium känns väldigt aktuellt! Funderade också ett tag på Britneum ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *