Sedan ett år tillbaka tvingas LTH-studenter skriva sina tentor efter julledigheten istället för innan (som det var under mitt första år). Självklart finns det för- och nackdelar med allt, men överlag är jag helt okej med att tenta efter jullovet.

Den enda nackdelen jag ser med hur det är nuförtiden är att både omtentaveckan och ordinarie tentavecka ligger efter julen. Då min njursten gjorde att jag åkte på omtenta i matematiskt statistik kommer jag att skriva tre tentor inom loppet av en vecka. Som ni säkert förstår innebär det att jag får mycket att göra och lite mindre ledighet denna jul.

Jag är säkert inte den enda studenten som befinner mig i en situation över denna och det är rent sagt skittråkigt att jag kommer att behöva plugga nästintill hela julen, men istället för att sörja det har jag under de senaste dagarna funderat på hur jag ska optimera tentaplugget och självklart tänker jag dela med mig av mina tips:

Bli klar med övningsuppgifter: i nuläget ligger jag lite back i de två kurser vi läser för tillfället. Jag har dock bestämt mig för att jag ska bli helt klar med samtliga övningsuppgifter i båda kurserna innan jag åker hem till familjen på lördag. På så sätt kommer jag slippa stressa upp mig över allt jag har kvar att göra och kan börja repetera när jag är tillbaka i Lund.

– Repetera: då en av de tentorna jag ska skriva är en omtenta har jag bestämt mig för att börja plugga inför den så tidigt som möjligt. Mina föräldrar bor väldigt nära ett bibliotek och min målsättning är att försöka spendera några timmar där, trots att jag är på besök hemhemma!

På Stockholsstadsbibliotek har jag tänkt spendera en del tid under mitt jullov

På Stockholsstadsbibliotek har jag tänkt spendera en del tid under mitt jullov

– Börja läsa i god tid: en av de kurser jag läser just nu (industriell ekonomi) innehåller mycket utantill-kunskap. För att alla ekonomiska begrepp och formler ska sätta sig har jag bestämt mig för att även börja repetera detta tidigt – perfekt sysselsättning när jag sitter på tåget mot Stockholm eller när jag tröttnat på matematisk statistik!

– Unna sig ledig tid: detta är andra gången jag utsätts för tentor efter jullovet och något jag lärde mig förra året är att lediga dagar är minst lika viktiga som pluggdagar. Det är lätt att man tvingar sig själv att plugga non-stop varje dag under ledigheten, men jag tror att det är viktigt att tänka på att man även bör ladda batterierna inför kommande termin!

Christmas

Har du tentor efter jul? Glöm inte bort att NJUTA av ledigheten!

Har du också tentor efter jul? Vad är dina bästa tips för att kombinera jullov och tentaplugg?


2 Comments

Ellen · December 18, 2015 at 10:26 pm

så bra tips. Lycka till! :) vill också hänga i sthlms bibliotek, ser riktigt fint ut.

Back to business! - Womengineer · December 17, 2015 at 10:47 am

[…] Tentaplugg och jullov december 16, 2015 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *