Det är lördag! Hur gick det till? Det känns som att den här veckan bara försvann. Jag antar att det är lätt hänt när man sitter på föreläsning efter föreläsning, kombinerar det med projektarbeten och dessutom slänger in en del förberedelser inför fredagens dugga.

I inlägget Hjälp mig välja skrev jag om de olika kurserna jag funderar på att läsa. Det slutade med att jag valt följande:

Energieffektiva hus är, hittills, en väldigt rolig kurs och kursnamnet säger väl allt. Vi har ett stort projektarbete där vi i grupper om 4 personer (en blandning mellan Arkitektur, Väg och vatten och HET*) ska designa och rita upp hus åt fiktiva beställare. Min grupps beställare består av en barnfamilj utan några extraordinära inkomster som önskar ett energisnålt hus på en given plats här i Luleå. Det är en riktig utmaning! Vi måste fundera på hur huset ska utformas; enplans- eller tvåplansvilla? Hur mycket energi sparar på man olika värmeväxlare, är det värt att investera i en värstingmodell? Hur stora fönster ska vi sätta in och hur energieffektiva kan de bli utan att de uppstår problem med kondens och isbildning?
Förutom detta grupparbete ska vi göra enskilda arbeten i ett ämne som rör energieffektiva hus. Jag kommer titta närmare på väremväxlare. Dessutom ska vi lära oss ett program som heter IDA ICE och bevisa den nyvunna kunskpen genom en del inlämningar.
Det blir med andra ord en hel del arbeten, men vi slipper tentan! Om man nu inte räknar med den där lilla duggan som gick igår…

Hydromekanik är ju som jag skrev tidigare någonting jag måste göra bort. Jag går inte på så många föreläsningar eller räknepass utan sitter mest och tittar på gamla tentor. Den här kursern hamnar i skymundan med tanke på att jag har två projektkurser som kräver en rjäl ansträngning.

Energitekniska anläggningar och system är en helt projektbaserad kurs där vi arbetar i gruppen om 3-4 personer. Varje grupp består av minst en utbytesstudent vilket ger arbetet en internationell (och verklighetsbaserad) känsla. Detta innebär självklart att allt arbete sker på engelska.
Vi ska göra en teknisk- och ekonomisk analys av två olika kraftvärk, ett där man förbärnner biomassa direkt i en förbränningsugn (den traditionella metoden) och ett där man förgasar biomassan till ”syngas” innan man förbränner den och skickar grasen till en gasturbin (IGCC, integrated gasification and combined cycle).

150% studietakt med andra ord. Det är lite tufft men jag tror nog att jag klarar det. Det hör inte till vanligheterna att jag tar på mig så här mycket arbete men under en läsperiod ska det nog gå bra. Projektarbeten och grupparbeten får mig alltid att anstränga mig lite extra. Det är roligare, helt enkelt. Men nu är det helg och jag ska koppla bort skolan helt och hållet. Jag behöver tanka batterierna med både kvalitativt och kvalitativt familjemys, träna och bara vara.

smiland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad ska ni göra i helgen?

Mia

*HET är en förkortning på Hållbar energiteknik och är den inriktning jag valt på min civilingenjörsutbildning.


1 Comment

Greta · November 14, 2015 at 1:39 pm

Låter ju väldigt spännande iaf! Speciellt med de värmesnåla husen. Det blir så verklighetstroget :) lycka till och mys in helgen! Det ska jag göra. Bara slappa ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *