Trots att jag läser ganska många kurser den här perioden, är det väldigt lite schemalagd undervisning. Jag har oftast bara en föreläsning måndag-onsdag, och två eller tre på torsdagen och fredagen. I och med detta sätts det självklart press på en att ta eget asvar, vilket kan vara lättare sagt än gjort… Nu när vädret bjuder på regn och rusk kanske man i svaghetens stund tycker att man har gjort sig förtjänt av fjärde sovmorgonen under en och samma vecka. Och så VIPS! Ligger tentorna någon vecka bort och paniken kommer som ett brev på posten.

Jaha, hur undviker man att falla i fällan då? Struktur, planering och att man framförallt kan hitta studiero. Därför tänkte jag dela med mig av mina bästa studieplatser på och i närheten av KTH!

Studentpalatset

Ni som har läst min blogg vet att det finns få ställen jag älskar så mycket som SP. Här har jag spenderat hundratals timmar med näsan i böckerna. När jag läste juristlinjen på Stockholms universitet, var det här jag hängde varje dag. Tragglade lagrum efter lagrum, drack kaffe i timmar och försökte ständigt lista ut vad människorna som satt nära mig pluggade.

Och det är just det som är lite finessen med Studentpalatset. Alla som pluggar på KTH, KI, SU eller Handels har tillgång till det. Alltså kan man stöta på gamla gymnasiepelare, plugga tillsammans några timmar, ta en kaffe, ja ni fattar. Det är en väldigt mysig stämning.

Man kan plugga i tysta salar (mina favoriter är Kandidaten och Magistern), där man bokar en plats, så det blir inget krångel med att någon snor din plats (vilket det finns hög risk för i KTH Biblioteket!!). Man kan även plugga runt de stora borden som är utplacerade i korridorerna. MEN! Det som nog är det bästa med SP är att man kan boka grupprum. Perfekt för att skriva grupprojekt, eller sitta och tentaplugga tillsammans!

Ett extra plus med SP är att det nästan aldrig är kö till microsarna, och det finns dessutom ett kylskåp där man kan ställa in sin matlåda under tiden man pluggar. Det finns även ett café där man kan handla mat, kaffe och fika, och där man även får sitta och äta lunch!

5/5 stjärnor!

IMG_8123

I Studentpalatsets finaste grupprum – Grafikern!

KTH Biblioteket

Är man nere på campus och har en “håltimme” (alltså två timmar, eftersom alla schemahändelser är så långa på KTH), är det klart att man sätter sig i biblioteket. Men det är lättare sagt än gjort… Vid första anblick tycks det inte finnas några studieplatser alls i biblioteket – allting ligger i skymundan! Och här måste jag själv medge att jag inte har utforskat biblioteket grundligt nog. Det känns bara som att man stör alla som sitter och pluggar när man klampar förbi i onödan?

Hur som helst tycker jag att KTHB i överlag är en toppen studieplats. Det är ljust, tyst och lätt att ta sig till. När jag själv sitter och pluggar här brukar jag sitta på ett av följande tre ställen. För det förda går jag upp för trappan till vänster om entrén. Väl uppe går jag 1) antingen in i stora “grupprummet” rakt fram, 2) vänder mig åt vänster, sätter mig längs hyllan som vetter ut över biblioteket, eller 3) fortsätter längs hyllan in till ett tyst mini-bibliotek där det finns ett gäng tysta sittplatser. Väl här går jag helst en trappa upp och sätter mig vid ett fönster, men de där platserna brukar vara fulla.

Jaha, vad har vi att säga om KTHB då? Bra öppettider, bra ljusinsläpp och allmänt trevlig studiemiljö! Det som däremot är lite stressande är att det är i princip omöjligt att haffa en pluggplats om du inte hänger på låset när de öppnar på morgonen. Har du alltså hål 12:00-15:00 så kan du ha svårt att hitta en plats.

4/5 stjärnor!

FullSizeRender

F-husen på KTH

Under period 4 förra året var det här jag satt och pluggade. I och med att det var så magiskt fint väder hade jag ingen vidare lust att sitta inne  på Studentpalatset som är ganska murrigt. Istället satt jag och min väninna här dagarna i ända. Ensamma var vi också, så det var mycket lyxigt! Vi satt i sofforna utanför F2 och hade alltså fri utsikt över praktiskt taget hela borggården.

Här är det nog lite knixigt att finna studiero under resten av terminen, men under tentaveckorna är detta guld!

5/5 poäng!

IMG_6400

Alba Novas bibliotek

Det är inte sällan det händer att man måste slå ihjäl någon timme eller två ute i Alba Nova, i väntan på en föreläsning, labb eller övning. Eftersom att hela byggnaden han liknas lite vid en flyghangar, så ekar det på ett helt sjukt sätt. Huset är snyggt och fräscht men det är svårt att hitta studiero… Tills man hittar biblioteket! Och här snackar vi verkligen studiero, eftersom att man är själv där typ 90% av gångerna. Utsikten är magisk (eftersom det ligger högst upp i huset), och allting är knäpptyst.

Det som däremot på riktigt suger med biblioteket är öppettiderna. 12-15 på vardagar. Jag förstår att det kanske inte finns behov att ha öppet längre (jag är ju trotsat alltid ensam där) men ändå… Och att det ligger i Alba Nova som är så långt bort på KTH Campus man kan komma!

3.5/5 stjärnor!

IMG_8001

Alba Nova…

 

IMG_8292

Biblioteket (som är i två våningar!)


1 Comment

Gustav Adolf Adler · November 12, 2015 at 10:10 am

Jag kan rekommendera studiesalarna vid K2! Det är lagom med folk och nära till biblioteket, om man skulle behöva köpa sig en kaffe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *