[one_half]Milleniumgenerationen
Jag, och säkert du också, ingår i den så kallade milleniumgenerationen, födda mellan 1985-2009. Detta är en generation som vi här på womengineer riktar oss till för att inspirera unga tjejer att söka sig till tekniska utbildningar. När vi som unga söker oss till utbildningar har vi ofta en framtidsvision om vad vi vill jobba med och hur vårt liv kommer att bli. Så vad drömmer vi teknikintresserade unga tjejer om?

Är jag milleniumgenerationen?
Innan jag såg klippet där Sofia Rasmussen föreläser om en enkätundersökning om just detta hade jag ingen aning om vad som skulle komma fram. Jag hade nog väntat mig att dagens unga skulle beskrivas som lata, egocentriska och drömde om att bli kändisar. Jag hade ingen aning om att generationen skulle beskriva mig. Att jag är milleniumgenerationen upp i dagen. Mitt i prick. Vad förvånad jag blev och glatt överraskad och stolt, att dagens generation ändå kommer ta över samhället någon dag. Jag är ändå rätt vettig och om vi är en hel generation vettiga kanske det inte blir kaos trots allt?

De två viktigaste värderingarna
Enligt Sofia är det två värderingar som toppar listan. Två något lite motsägelsefyllda värderingar kanske, men jätteviktiga motsatser. Hon beskriver värderingar som något som formar oss de 25 första åren i vårt liv och något vi håller fast vid. De präglas av den omvärldsbild som råder när vi växer upp och våra föräldrars värderingar som vi antingen rebellerar mot eller som vi tar med oss. Vi byter åsikter och prioriterar olika i olika faser i livet men dessa värderingar är något som vi tar med oss hela livet ut. Så vilka är de viktigaste för oss, milleniumgenerationen?

1. Att utmana mig själv och ständigt bli bättre på det jag vill göra.

2. Att känna inre harmoni

Känner du igen dig?
Att de flesta av oss väljer just dessa är för att det är budskapen i vårat samhälle idag. Vi kanske fått höra från vuxenvärlden hur svårt det är att lyckas och därför ser vi till att kämpa lite extra för att få en bra start i livet. Den inre balansen är också något som blir allt viktigare med allt mer stimulans från omvärlden.

Är kändisskapet viktigt?
Som jag skrev tidigare trodde jag kändisskapet var något värdefullt för dagens unga. Med tanke på att fler sökte till paradise hotel än till lärarutbildningen 2013 blev jag dock väldigt förvånad av resultaten. 3 % från enkätundersökningen ville bli kändis.
Kanske handlar det också om vilken tid vi växer upp i. Vill man synas så finns det en hel del olika metoder att göra det så de som vill synas kommer att synas. Det är inte lika svårt längre.

Våra förebilder
Att vara ung är en svår process. Vi försöker hitta vilka vi vill vara och söker därför gärna förebilder. Vilka förebilder har våran generation? Vilken person vill vi helst vara mer som?

Kvinnor 16-29 år valde Emma Watson. Det bör dock betonas att veckan innan enkätundersökningen gav Emma Watson ett välkänt tal om att fler män ska engagera sig för feminismen. Men även om det kanske bara var en trend just då så ser vi fler kändisar, som Beyoncé, Jennifer Lawrence och Angelina Jolie, som kämpar för rättigheter, bland de mest populära förebilderna. Det är kvinnor som är mer än bara en “cool” artist.

Det blir allt tydligt att vår generation vill något mer.
Vi vill stå för något mer. Något som är viktigt.
Samtidigt pratas det om att vår generation är egoistiska och väldigt “jag-fokuserade”. Vi är trots allt uppväxta i världens mest individualistiska land. Vi vill vara egna individer. Självständiga och frihetsinriktade. Vi har lämnat de mer traditionella synsätten som att tro på familjen eller på gud. Vi tror på oss själva.

Milleniumgenerationens toppdrömmar:

  • Bra jobb 
  • Fint boende 
  • Hitta den rätta 
  • Få barn 

Generationen ordning
Vi brukar också kallas för generationen ordning. Vi bryr oss om att saker ska vara rätt. Det är mindre acceptans för att göra olagliga saker, som att snatta, klottra och festa för mycket. Nu är det till exempel rekordlåga siffror för alkohol och narkotika. 15 åringar har aldrig druckit så lite som nu.

Visst låter det bra? Visst är vi en fantastisk generation? Vi är människor som tror på oss själva. Tror på att vi kan och tror på att vi kan förändra![/one_half]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *