Det finns vissa dagar som är riktigt speciella när man pluggar och idag är en sådan dag. Igår skrev jag nämligen min sista tenta för den här tentaperioden och nu har jag några helt lediga dagar framför mig! De händer inte så ofta när man studerar, det finns alltid några sidor man kan läsa i boken eller något stycke i rapporten som måste gås igenom. Men inte idag!

Hur många dagars ledighet som väntar beror på hur jag vill lägga upp nästa läsperiod. Tanken är att man ska läsa två kurser per läsperiod och jag försöker välja mellan fyra kurser.

Energitekniska anläggningar och system är en kurs som ges på avancerad nivå och är obligatorisk för alla HET:a* civilingenjörer. Det är, enligt kursplanen, en kurs som lever upp till sitt namn och handlar om energitekniska anläggningar, till exempel får man lära sig hur mass- och energibalansen i till exempel värmeväxlare och reaktorer fungerar. Kursen examineras genom ett projektarbete som ska redovisas både skriftlige och muntligt. Det ska bli riktigt roligt att slippa tentan!

En av de andra kurserna jag funderar på, som också är obligatorisk, heter Hydromekanik. Det är en kurs som jag borde ha gjort bort för länge sedan men som blivit släpanden, i ärlighetens namn är det … inte ett favoritområde. Jag har alltså varit inskriven på kursen men inte fixat tentan vilket betyder att jag inte kan tillgodogöra mig poängen för den här kursen även om jag går på föreläsningarna igen. En fördel med att skjuta upp den såhär som jag har gjort är väl att jag läst en hel del massöverföring och annat som ingår i hydrodynamiken och jag lär inte behöva gå på alla föreläsningar för att hänga med.
Varning: skjut inte upp en kurs i flera år, du hinner glömma bort allt när det väl är dags att tentera den!

Bilden är lånad härifrån.

Bilden är lånad härifrån.

I och med att båda kurserna är obligatoriska så måste jag bli godkänd i dem innan jag får ta min examen. Kurserna ges bara vid ett tillfälle per läsperiod och jag avser att fixa dem nu. Därför tänkte jag ge mig in på att läsa 150 % och lägga till antingen Bränslen, förbrännings- och förgasningsteknik eller Energieffektiva byggnader. Kurserna ges på avancerad nivå och är valbara, vilket betyder att jag ska läsa en av dem för att få min examen i slutändan. Båda låter intressanta men jag är nog lite mer intresserad av att se vad bränslekursen har att ge. Däremot examineras energieffektiva byggnader med ett flertal projekt och jag tror det är lättare att läsa 150 % om man inte behöver oroa sig för en tenta och jag tror att kursen är bra att ha i bagaget när man beger sig ut i arbetslivet.

Hur skulle du välja?

Mia

* HET står för Hållbar energiteknik.


1 Comment

150 % studietakt kräver en ordentlig helg - Womengineer · November 14, 2015 at 7:04 am

[…] inlägget Hjälp mig välja skrev jag om de olika kurserna jag funderar på att läsa. Det slutade med att jag valt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *