Idag är stress största orsaken till sjukskrivning. Det finns alltså stor risk att själv drabbas och kanske är du i riskzonen redan nu? Kroppen märker när du är stressad. Och den kommer att berätta det! Min kropp försökte berätta för mig i 2 år att den inte mådde bra, men jag ville inte lyssna. Jag trodde att någon annan kunde hjälpa mig att må bättre. Tillslut förstod jag att det bara var jag som kunde ändra på mig själv.

Mitt första symptom på att jag var stressad dök upp ett halvår efter jag börjat mina universitetsstudier. En kväll fick jag ont i huvudet och värken fortsatte dag efter dag, 24 timmar om dygnet. Det känns som om man har på sig en hjälm som trycker emot hela skallen. Det kallas spänningshuvudvärk. Det var mitt största fysiska symptom på att jag aldrig riktigt slappnade av.

Jag sökte hjälp. Jag gick till doktorn, massör och sjukgymnast. Jag hade ingen tumör men mina axlar och käkar var mycket spända så jag fortsatte gå hos sjukgymnasten. Jag gick av och till i 2 år men min värk slutade aldrig. Jag mötte till sist en sjukgymnast som ärligt sa “Har du huvudvärk på grund av stress kan jag inte hjälpa dig”.  Det tog ett stund för mig att inse att den enda som kan hjälpa mig är jag själv. Jag hade för länge litat på att andra människor ska fixa mina problem och det var också nu jag började inse att jag stressade alldeles för mycket. Jag hade sådan vilja att orka allting att jag inte ville se att min kropp inte orkade. Andra symptom, som funnits där länge men som jag inte velat se, blev mer tydliga nu. Koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och ljudkänslighet.

Tyvärr han huvudvärken bli för kraftig för fort så jag fick sjukskrivas. Med rätt sjukgymnastik och avslappning försvann huvudvärken till slut. Jag vet att många stressar för mycket och jag vill verkligen att ni som gör det, ska inse att en förändring behövs innan ni böjar må för dåligt, både fysiskt och psykiskt.

Symptom som uppkommer vid hög stress:

  • Oro, ångest och nedstämdhet
  • Koncentrationssvårigheter, dåligt minne och ha svårt för att bestämma sig
  • Sjuk ofta på grund av sämre immunförsvar
  • Ont i magen, magsår
  • Huvudvärk och migrän
  • Värk i axlar
  • Sömnsvårigheter
  • Tinnitus och ljudkänslighet
  • Känslomässigt instabil, lättirriterad

Har du flera av symptomen är det dags att börja fundera på hur du kan ändra ditt liv. Det är inte värt att må så dåligt att sjukskrivning eller utbrändhet väntar vid slutet av din stressperiod. För det är då den “lilla stressen” slutar tvärt och det mesta av din fungerande vardag också. Jag vill inte skrämma dig, men jag vill att du mår bra.

Ni kan läsa mer på hemsidor, tex stress.se.

Andas och ta hand om er! KRAM!


2 Comments

Kristina Sturk · October 21, 2015 at 1:42 pm

Så klokt skrivet! Jättebra att du uppmärksammar det här :)

Söndagstress - Womengineer · February 21, 2016 at 3:32 pm

[…] har haft en ganska usel vecka på grund av att min spänningshuvudvärk kommit tillbaka. Den har varit borta i nästan ett år så jag kan säga att jag bev väldigt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *