[one_half padding=”0 15px 0 0″]Hej!

Mitt namn är Sandra och jag vill i framtiden jobba som utvecklare/kodare/programmerare/hacker (you name it). Jag vill vara med och bygga de produkter och tjänster som du älskar och använder varje dag i din mobil, dator och potentiellt i framtiden i alla tänkbara saker runt omkring dig.

När jag tänker närmare på saken så känns ordvalet ”framtiden” lite komiskt då jag har mindre än ett år kvar av mina femåriga studier på civilingenjörsprogrammet i Medieteknik på KTH. ”Framtiden” är med andra ord inte särskilt långt borta, vilket känns både spännande och läskigt!

Att jag skulle hamna där jag är idag har dock inte alltid varit helt självklart. Trots att jag numera vet att jag vill jobba med utveckling så fanns exempelvis Datateknik inte ens med i min högskoleansökan. Detta då jag inte kände att jag kunde identifiera mig med en datatekniker och de uppfattningar och stereotyper som kommer med titeln. Det lät väl ganska grått och tråkigt och dessutom behövde man säkert vara jättesmart och kunna massa saker sedan tidigare. Idag vet jag bättre!

Det som trots allt var centralt i mitt utbildningsval var att jag visste att det jag i grund och botten vill göra är att skapa. Det har alltid varit min stora passion och drivkraft. Jag har under min uppväxt älskat allt som heter pyssel och hantverk och jag läste under högstadiet på en skola som heter Kulturama som inriktade sig mot musik, dans och teater. När det sedan var dags att välja universitetsutbildning så gick mina tankar mellan allt från Grafisk design till Digital visualisering, Industridesign och Marknadsföring. Många designrelaterade utbildningar kan tyckas, men efter mina första två år på Medieteknik insåg jag att det jag tyckte var allra mest kreativt och skapande faktiskt inte var det grafiska utan det tekniska och jag valde därför att läsa min master inom Datalogi, vilket är den mest programmeringstunga inriktningen.

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 0 0 15px”]

För den insikten jag fick var att programmering är ett verktyg som öppnar upp väldigt många möjligheter när det kommer till vad du kan skapa. Du kan plötsligt bygga nästan vad som helst och det är en ganska häftig känsla! Det är också en sådan grundläggande och stor del av vårt samhälle att jag bara inte kan förstå att det ännu inte har blivit ett obligatoriskt grundskoleämne. Att det till och med är på den nivån att jag träffade en person i somras som bad mig att förklara vad programmering egentligen är och hur det ser ut. Så jag kan inte göra annat än att uppmana alla andra som inte riktigt känner att de vet vad det är jag pratar om att gå in på www.codecademy.com och testa på. Bara gör’t!

Nu hoppas jag att ni har fått en liten bild av vem jag är och att ni har blivit tillräckligt nyfikna för att vilja följa mig här under mitt sista år som student.

Ha det bra så länge!

[/one_half_last]

lunarlander

För att ge ett exempel på vad man som medieteknikstudent kan pyssla med under sin utbildning så tänkte jag visa ett litet spel jag byggde för snart två år sedan när jag höll på att lära mig ett nytt programmeringsspråk. Klicka på bilden för att spela. Enjoy!


6 Comments

Ellen · October 18, 2015 at 10:17 am

Välkommen:) Bra första inlägg!

Greta · October 18, 2015 at 7:36 pm

Vilket härligt inlägg! Jag är en sån som inge kan någonting om detta ämne så det ska bli kul att få läsa mer! Välkommen! Kram / Greta

Johanna Öjeling · October 19, 2015 at 7:15 am

Kul, blir spännande att följa dig!

Kajsa · October 20, 2015 at 9:20 am

Oh, kul det ska bli att fa folja dig :) valkommen!

Rebecca · October 27, 2015 at 2:51 pm

Skoj! Jag läste också medieteknik men har även jag bytt till mer Data och mer programmering. Härligt att höra att det är fler som tycker lika! :D

Sandra Liljeqvist · November 9, 2015 at 11:00 pm

Tack för alla välkomnanden!
Roligt att höra Rebecca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *