Hej på er! I morgon är det dags att välja utbildningar för vårterminen. Och kanske just du funderar på ingenjörsstudier men inte bestämt dig. Eller har du precis börjat studera och inte känner dig säker på ditt val? Här berättar jag några fördelar med just ingenjörsyrket!

Kreativiteten
Inom ingenjörsutbildningarna ligger det fokus på att lära sig att tänka själv, vara analytisk och lösa problem. Ingenjörer är med och driver samhället framåt och vilket gör yrket väldigt spännande och kreativt.

Valfrihet
Ingenjörsbranschen är väldigt bred vilket gör att du kan få arbeta och utvecklas inom många områden. Du avgör själv hur din framtid som ingenjör ska se ut. Vill du jobba för stora företag, forska för andra eller kanske starta ditt eget?

I utbildningen ligger en ingenjörsgrund som alla läser och sedan väljer man oftast inriktningar där man kan söka sig till andra intressanta områden. Du kan läsa/arbeta dig till en bred kompetens eller rikta in dig och specialisera dig inom ett specifikt ämne. Därför passar ingenjörsyrket väldigt bra att blanda med det man är mest intresserad av, vilket gör jobbet både roligt och spännande! Som ingenjör kan du arbeta med nästan vad som helst. Design, industri, byggnad, brandsäkerhet, ekonomi, broar, programmering, maskiner. Listan kan göras lång.

Variation
Eftersom du har stor valfrihet att välja mellan olika områden kan du göra yrket varierande. Även om du tar examen med en specifik ingenjörsutbildning kan du ta pension från en helt annan. En ingenjör kan applicera sin kunskap på andra områden och på så sätt få mer erfarenhet. Du kan känna dig fram för vilket område som passar dig bäst eller skapa kunskap inom flera.

Ständigt lärande
Ibland känns som om studierna bara handlar om att mata in så mycket kunskap som möjligt på kort tid, men kanske är det just lärandet som gör ett yrke (och livet generellt) som mest spännande? Ingenjörsyrket ger dig möjligheten att ständigt får lära dig nya och intressanta saker. Med ett samhälle i förändring är detta dels viktigt och dels roligt eftersom du kan ta in ny kunskap och utvecklas.

Mer än bara teknik
De fundamentala kunskaperna inom ingenjörsyrket är teknik, matematik och fysik.  Dessa är grymt intressanta och ju mer man lär sig desto mer fascinerad blir man. Men det behöver inte innebära att du som ingenjör kommer att jobba med enbart det i framtiden. Idag tillförs ingenjörskunskaperna på många delar i samhället och på områden man inte visste om;  till exempel ekonomi, psykologi, kultur och ledarskap. Detta gör ingenjörsstudierna och yrket både varierande och intressanta. Det uppskattas nog väldigt mycket av studenter, då exempelvis matte kan kännas kämpigt ibland.

Samarbete
Tillsammans är vi smartare och för att skapa nya samhällslösningar samarbetar ingenjörer tillsammans och gärna från olika kunskapsområden. Det gör arbetet intressant, utvecklande, rikt på sociala kontakter och kunskap.

Globalt yrke
Som ingenjör behövs du överallt och behöver därför inte hålla dig till specifika platser. Hela världen är öppen för dig att ta in och applicera kunskap. Kanske resor du till platser där den senaste tekniken finns eller kanske behövs just din kunskap någon stans?

Efterfrågan
Enligt ingenjörskarriär.se kommer det saknas 50 000 ingenjörer år 2030. Du behövs alltså!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *