Min största fruktan när jag började plugga till ingenjör var matten. Jag hade blivit uppskrämd med att det var SVÅRT och schemat visade 5 mattekurser bara första året. Visst, det var tungt men absolut inte omöjligt (och faktiskt var det ibland riktigt roligt) och jag tänkte dela med mig av mina absolut bästa tips för hur man överlever de två första mattetunga åren som blivande civilingenjör.

  • Plugga tillsammans: Tillsammans är man mindre ensam och flera hjärnor tänker bättre än en. Ta hjälp av dina kompisar. Det du inte kan kanske de kan förklara och man lär sig jättebra på att förklara saker för andra.
  • Utnyttja äldre studenter: Även om de kanske har glömt bort en del har de fortfarande ett hum om koncepten och vet precis hur frustrerande det kan vara när man inte förstår variabelbytena eller vektorplanen. Mot en kaffe kan de säker tänka sig att förklara!
  • Räkna räkna räkna: Gör gamla tentor, räkna lektionsuppgifterna och räkna om exemplen från föreläsningen. Övning ger färdighet och ju fler tal du löser desto lättare kommer det att gå. Snart räknar du trippelintegralerna i ett nafs!
  • Våga fråga: Hänger du inte med vad föreläsaren pratar om? Räck upp handen och fråga eller haffa hen i pausen. Det kan kännas läskigt i början men kom ihåg, de är faktiskt där för att hjälpa dig!
  • Gör sommarmatten: Sommarmatten är ett samarbete mellan flera olika universitet för att studenter ska kunna repetera och finslipa sina mattekunskaper innan terminen börjar. Det kan kännas segt att göra det under lovet men tro mig det är så värt att investera i lite matteplugg de där regniga dagarna, det ger dig ett försprång när det väl är dags att börja med Matematisk grundkurs och de andra mattekurserna.

Och ett sista extra tips. Tro på dig själv! Varför skulle inte du kunna klara det när så många gjort det innan dig? Och går det inte första gången är det inte hela världen. Vi är många som skrivit om mattetentorna både en och två gånger!


2 Comments

Greta Kerttu · October 6, 2015 at 9:02 pm

Bra inlägg! Jag var också rädd för att jag inte skulle ha “mattehjärna”. Det visade sig att jag hade mycket lättare för matten på universitetet än i gymnasiet tack vare rätt studieteknik och tron på mig själv! / Greta

Sätt dig rätt och lär dig mer! · October 9, 2015 at 4:59 am

[…] studietips för att lära dig mer med mindre anstränging?  Läs också: – 5 smarta studietips för att klara universitetsmatten – How to: studera hemma – Minnesstrategi för […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *