Min lilla frukost i morse blev denna pryl, så kallad t koppling.
Jag har inte smakat så mycket på den men jag har granskat den noga.
Det är inte vilken t koppling som helst! Den besitter magiska egenskaper..
..Skulle det ha kunnat stått, men så spännande är den inte riktigt.

Det som är spännande ur ett ingenjörs perspektiv är hur den är skapad, och det är det jag har funderat på. Vi läser kursen tillverkningsmetoder just nu; hur man tillverkar saker. Har den borrats? Gjutits? Skurits? Och eftersom den här prylen produceras i väldigt stora mängder så behövs verktyg som är effektiva. Effektiviteten handlar inte bara om att producera så mycket som möjligt på minsta tid utan även hur verktygen är uppbyggda och har för egenskaper.
Det blir verkligen i den här kursen som jag inser den tydliga skillnaden i yrkena som ingenjör och industriarbetare.
Medans en arbetare inom industrin blir experter på hur maskinerna ska styras och hur dom fungerar tror jag sällan dom skapar en förståelse för hur maskinerna är uppbyggda och att små vinkeländringar i en skäregg kan skapa stora förändringar för kvalitet och hållbarhet.

 

Till vänster är en skäregg. Den skär bort material på ett materialstycke, som på en svarv, bilden till höger. Den har en avancerad geometri för att fungera optimalt.

Så det känns lite underligt just nu att jag knappt vet hur en industrisvarv ser ur eller fungerar, men jag vet i detalj vilka vinklar en skäregg ska ha för att fungera optimalt.

Jag tror inte att industriarbetarna kanske alltid förstår hur mycket en ingenjör faktiskt vet, även om vi inte är mästare på att hantera maskinerna. Kanske är det därför man ibland hör att ingenjörer (och kanske speciellt kvinnliga ingenjörer) inte respekteras bland industriarbetarna?

Så, lite frukosttankar från mig och t kopplingen.

Ha en fin dag! Kram!


1 Comment

Lasse · February 4, 2018 at 1:10 pm

Hej! Jag saknar en bild på t-kopplingen (och gissar att man inte kan klistra in någon i kommentaren – här är i alla fall en länk https://www.minicars.se/sv/artiklar/t-koppling-massing-for-1-16id-slang-2st.html). Håller med om att man kan fundera på hur den tillverkas. Hur många uppspänningar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *