Med två års studier bakom mig börjar jag få en hel del kunskap om kemi, bioteknik och en massa andra saker som jag inte trodde existerade innan jag började på LTH. Stundvis har jag känt att vissa saker föreläsaren försökt pracka på oss är överflödig kunskap, medan jag vissa stunder frågar mig själv hur jag överlevt utan kunskapen i mitt snart 22 år långa liv. Vissa saker vi lär oss är helt enkelt enklare att applicera på sin vardag.

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 20.06.29

Den senaste lärdomen att läggas till på min “good to know”-lista är hur man tar reda på halten av något ämne i ett prov – i det praktiska exempel vi studerade i labbet i fredags analyserade vi mängden koffein i vanlig coca cola. Mängden kunde fastställas till 31 mg i en vanlig 33 cl-burk (mängd enligt coca cola är 40 mg i samma volym). För den som vill jämföra mängden med något mer applicerbart kan jag berätta att samma mäng koffein återfinns i 10 cl kaffe (förutsatt att 1 g kaffe = 1 ml kaffe).

Under eftermiddagens labbrapportsskrivande slog det mig hur värdefull den kunskap jag får i den här kursen i analytisk kemi kommer att vara i mitt framtida yrkesliv. Inte bara lär jag mig att ta reda på hur mycket av ett ämne jag har i ett prov, utan jag kan även ta reda på vad jag har (och inte har)…Efter två år där en majoritet av kurserna haft väldigt liten anknytning till vardagslivet ser jag framemot att läsa fler kurser som denna och lära mig ännu fler intressanta metoder som jag som färdig civilingenjör kan tillämpa på vad som helst. Typ.

Hoppas att ni alla har haft en fantastisk vecka och är taggade på en ny, lärorik vecka! Nästa vecka tar jag över Womengineers Instagramkonto, @womengineer, efter att Mia har skött uppdateringen under veckan som gått. Om du inte redan följer tycker jag att du ska gå in och göra det NU!

Vi ses på Instagram!
Kram
Kristina


1 Comment

Dont let self-doubt be a roadblock for your dreams – VÅGA · October 7, 2015 at 2:27 pm

[…] to know” i kemilabbet. Hur ”fat burns in the flames of carbohydrates” och om ”koffeinhalt i coca-cola”. Samtidigt som hon öppet delar med sig om livet som student med bra tips för att klara […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *