Skärmavbild 2015-09-20 kl. 22.41.10

För K-sektionens  yngsta studenter (mätenhet: LTH-år) är den fyra veckor långa nollningen nu över och det är nu studietiden börjar på riktigt. För de som gjorde precis som jag gjorde under min nollning, dvs struntade i att pluggade och gick all in i att delta i så många aktiviteter som möjligt, inleds nu en ganska hektisk period av att komma ikapp och förstå allt det man skulle ha greppat i typ läsvecka 1.

Med två avklarade år av högskolestudier i bagaget skulle jag säga att jag har fått en någorlunda bra studieteknik – något jag som nybliven etta inte trodde att jag skulle utveckla. Därför tänkte jag nu dela med mig av mina allra bästa pluggtips så att alla ni som njutit av er första studietid även överlever er första tentaperiod. Here we go…

Gör listor över vad du har att göra: varje söndag har jag som rutin att skriva ner allt jag bör göra så fort som möjligt på post it-lappar som jag sedan fäster längst bak i min kalender. Listorna är ganska detaljerade och varje sak följs av en liten ruta så att jag kan bocka av när jag  är klar.

IMG_3469

så här ser det oftast ut längst bak i min kalender. struktur är A och O för mig.

 

45/15-metoden: För att orka plugga fokuserat behöver man en morot. Och den bästa moroten är, enligt mig, pluggpaus. Därför brukar jag tillämpa något som jag kallar 45/15-metoden som går ut på att man pluggar fokuserat i 45 minuter, för att sedan pausa i 15 minuter. Under de minuterna jag pausar brukar jag fixa lite kaffe, läsa lite bloggar (eller skriva lite på ett eget blogginlägg) eller fixa med styrelsearbete som inte tar allt för lång tid. De gånger jag pluggar med någon kompis och vi kör såhär brukar vi ta en promenad på Kemicentrum, eller gå ut för att få lite friskluft – välbehövt, särskilt i tentaperioderna då man kan plugga uppemot 10 timmar/dag.

– Sammanfatta: många av mina föreläsare har powerpointbaserade föreläsningar vilket gör att det blir svårt att få ner allt som står på papper. Därför brukar jag alltid ta ströanteckningar under föreläsningen och sedan göra nya som består av powerpointen + det jag själv skrivit i efterhand. Ett superbra sätt att få sig en överblick över föreläsningsinnehållet och man får dessutom en repetition.

– Lyssna på musik: Jag brukar skilja på frivilligt och ofrivilligt oljud. Till den förstnämnda kategorin hör musik, medan en granne som bestämt sig för att borra samtidigt som man pluggar är ett typexempel på kategori två. För att filtrera bort allt jobbigt bakgrundssorl brukar jag alltid ha igång någon av mina Spotifylistor – antingen denna, denna eller denna.

– Börja i god tid:  Det här är förmodligen det klyschigaste pluggtipset men det finns inget råd som är mer sant. Jag insåg relativt tidigt att det viktigaste är att ligga i fas under kursens gång och inse att man kanske inte fattar allting direkt. För min del blir det en del faciträknande under läsperiodens gång. Det kanske inte är det absolut bästa, men för mig funkar det eftersom att jag då får ett hum om vad det är kursen handlar om och jag lär mig de metoder som jag behöver kunna till tentan.

Unna dig lediga kvällar:  Tentaperioder är intensiva. De innehåller många dagar då man knappt får något dagsljus – särskilt nu på hösten, vilket gör att man blir väldigt trött. Därför brukar jag unna mig själv lediga kvällar och att gå hem lite tidigare vissa dagar. Fredagar brukar bli en dag då jag lämnar Kemicentrum tidigt – särskilt fredagen innan tentorna drar igång. Detta för att ladda upp inför en intensiv plugghelg följt av tentaskrivande.

Såå…det var nog allt jag hade att komma med. Vilka är dina bästa pluggtips?

Kram
Kristina


3 Comments

How to studera hemma · September 24, 2015 at 9:57 am

[…] om sina bästa pluggtips och betonar vikten av att ta regelbundna pauser (läs hela inlägget: Mina bästa pluggtips). Du får helt enkelt experimentera lite, hur länge orkar du koncentrera dig och hur länge kan du […]

Plugga. Pausa. · September 29, 2015 at 8:02 pm

[…] Ni som missat inlägget, eller bara vill fräscha upp minnet, kan läsa det genom att klicka här. Ett av tipsen handlade om att ta pauser med jämna mellanrum. Jag själv har tidigare haft svårt […]

De bästa fem åren i ditt liv – Womengineer · July 12, 2016 at 6:45 pm

[…] Många av dessa frågor har jag besvarat i tidigare inlägg som du kan läsa exempelvis här, här eller […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *