Luleå ligger låååångt upp i landet, för de flesta av oss. Antingen kommer “söderlänningar” hit på grund av skidåkning eller så är det tyvärr ofta ett sistahandsval. En del trivs förvånansvärt bra i Luleå även om det är en liten stad (80 000 invånare) och andra vill bli klara med studierna här så fort som möjligt! Jag gillar Luleå väldigt mycket, det är en “lagom” stad med naturen runt hörnet. Här kommer min topp lista över norra Norrland:

#1 Sommarnätter

När solen är uppe 24 timmar om dygnet slutar aldrig dagen. Från att ha myst i soffan hela den kalla vintern festar nu norrbottningarna hela natten i solsken. Känslan av att gå hem efter krogen i solens guldskimmer gör det svårt att ångra någonting. Livet känns oändligt.

bild

#2 Norrsken

Vinterns ljus är grönt, rosa och lila och uppkommer mer sällan än ofta, så när det sker fylls vi av glädje, laddar upp bilder på facebook och pratar i flera minuter om det dagen efter på jobbet. Som norrlänning blir jag lika tagen varje gång, det finns få saker som är så vackra!

maxresdefault

#3 Innebastun

En norrbottning har en bastu. Punkt. Äger du själv ingen bastu har nästan alla lägenhetskomplex bastu. Vi har svenska bastuakademin, bastu VM och skapade nationalbastudagen den 13:e juni. Bastun kallas för den “fattiges apotek” och dosen får gärna vara varje dag!

#4 Utebastun

För en del räcker inte EN bastu. Nejdå, vi ska ha en både inne OCH ute. Utebastun är gärna ett litet timrat hus, gärna med vedeldning och sparsamt med vatten och el. Här avnjuts hederlig gammal bastutradition, och helt ärligt, det finns inget bättre sätt att koppla av. Det är du, nakenheten, värmen och naturen precis utanför!

Kolarbyn bastu_Lasse Modin komp

#5 Fjällen

Även om jag bor i Luleå är det sjukt lång till fjällen. Det tar flera timmar att komma upp mot Kebnekaise och riksgränsen. Jag var faktiskt i riksgränsen för första gången förra sommaren och även om jag rest till fantastiskt vackra platser så som Hawaii och Filippinerna är den svenska fjällen bland det häftigaste jag har besökt.

Abisko_lapporten_H_Hjort liten

 

 

#6 Fyra årstider

Ett sätt för mig att njuta av livet är att se alla skiftningar naturen har, jag är en av dom som älskar hösten med alla dess färger. Ett annat sätt att känna glädje är att se fram emot de olika årstiderna. Alla årstider charmar skjortan av oss när de kommer. Första snön, solens första varma strålar, löven som slår ut och löven som gulnar i solsken. Just nu verkar alla längta efter stickade tröjor, te och ljus. Och tur är väl det, för sen kommer vi vara sjukt less i februari.

#7 Den femte årstiden

När man är sjukt less i februari, då åker man till närmsta stup och hoppar. In i snön på skidor, bräda och skoter. Skidsäsongen har kommit! Nu blir det äntligen lite fart i livet igen och benen ska preppas i backen för kommande beach år!

Snowboard-girl

#8 Skogen

Det är sant, det finns skog överallt! Ibland blir jag galen för det känns som om man aldrig kommer någonvart. Och ibland blir jag fascinerad och förvånad när jag kör högre upp i landet och ser ett ensligt hus, och tänker “vem f#n bor HÄR??” Och andra sidan är det inte långt till skogens lugn, bär, djur och skönhet. Amen!

#9 Främmande språk

Förutom norrländskan och alla dess skiftningar möter du ofta andra språk. Samiska, finska, norska, ryska, meänkieli och en och annan japanska. Det gör ett ställe med relativt få människor mer spännande. När jag ändå talar om obegripliga språk så finns den en mängd äldre byaspråk som bara de gamla talar, så som bondska och överkalixmål. Låter häftigt men är helt obegripligt!

11195671_762833207170206_2131269561_n

 

#10 Kalla vintrar

Åh, vad jag ibland har svårt för vintern, mestadels för att den är så lång och mörk. Främsta skälet till att den är umbärlig är att den är kall och torr och framför allt vacker.  Det biter ofta i kinderna, tårna pressas mot fotsulan så man kan tro att man burit högklackat hela vintern och de flesta av oss ser ut som pingviner vart vi än går. En del norrbottningar lyckas klara sig med converse hela vintern (?) Jag älskar i alla fall känslan (några minuter) som kommer emot mig i -30 grader. Det KÄNNS! Och det känns att man lever, och det tycker jag är ganska häftigt. Sen blir man bara förbannad av att man måste stå utanför bilen och skrapa rutorna i 15 min..

winter

 

 


4 Comments

Jenny Stenström · September 10, 2015 at 6:35 pm

Åh låter härligt! Nu blir jag taggad på att göra en Norrlandstur!

Kristina Sturk · September 10, 2015 at 8:43 pm

Åh norra Norrland är så fint!! Blir sugen på att besöka mina farföräldrar i Kalix nu! :D

miahol · September 15, 2015 at 6:12 pm

Ett jättebra inlägg! Jag måste säga att jag håller med på alla punkter :)

Idag är en sådan dag · September 17, 2015 at 4:14 pm

[…] det blir såhär så är jag tacksam för att jag bor i Norrland (läsa Gretas inlägg Norra Norrland topp 10) och för att jag pendlar. Jag är tacksam för att jag kan pendla med bilen (vissa dagar, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *