“DRÖMMAR ÄR FANTASTISKA OCH BLAND DET VIKTIGASTE VI HAR I LIVET”

Hej Annie! Vad arbetar du med?
Jobbar som frontend-utvecklare på Stockholmsbaserade startupen Mentimeter.

Vad är Mentimeter för ett företag? 
Mentimeter är en webb-tjänst där du som användare kan skapa frågor du presenterar för en publik. Publiken kan via en webb-sida gå in och rösta på din fråga och du får upp resultatet i realtid och kan diskutera utifrån insikter du får om datan.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är skapandet. Jag tycker jobbet som utvecklare erbjuder den bästa kombinationen av problemlösning och kreativt arbete, vilket passar mig perfekt. I rollen som Frontend Lead får jag dessutom jobba mycket med färg, form och användbarhet vilket allt är saker jag brinner enormt mycket för. Att få tillbaka en video med ett användartest och se en användare som med enkelhet klickar sig igenom flöden man skapat utan minsta problem är den skönaste känslan som finns!

Du verkar vara en person som har många bollar i luften. För ungefär ett och ett halvt år sedan var du med och grundade nätverket Faces of Tech. Vad är det för något?
Faces of Tech är en facebooksida som försöker inspirera tech-världen till att göra bra saker genom att lyfta fram bra exempel på grejer som händer. Dessutom hoppas vi på att genom det kunna peppa fler ta sig in i branschen, och då speciellt kvinnor som är i extrem minoritet idag.

Hur kom du på idén att starta ett sådant nätverk? 
Jag jobbade på Netlight när jag startade Faces of Tech och höll där på med väldigt många olika initiativ för att få kvinnor intresserade av tech. Vi såg hur enkelt det var att skapa intresse och hur uppskattat det var av kvinnor i branschen att få en egen plats att mötas på och inspireras av varandra, och då kände jag att jag ville göra mer.

Syftet med nätverket var att peka på att vi inte är konkurrenter när det kommer till jämställdhet utan att vi alla kommer tjäna lika mycket på resultatet

Vad roligt! Sen har du också varit med och startat projektet Techeq. Berätta lite mer om det projektet!
Jag fick idén till Techeq när jag pratade med lite andra bransch-kollegor om hur vi jobbar för att öka jämställdheten i branschen och blev besviken på att det var så mycket prestige och tävlan om vem som gör mest rätt. Syftet med nätverket var att peka på att vi inte är konkurrenter när det kommer till jämställdhet utan att vi alla kommer tjäna lika mycket på resultatet. Jag tror verkligen att om vi ska komma någon vart med problemet måste vi ta bort prestigen ur ekvationen och alla inse och stå för våra svagheter.

Idag är Techeq ett nätverk där företag kan gå med och samtidigt lova att jobba med jämställdhet, räkna andelen kvinnor på olika nivåer i bolaget och samarbeta inom nätverket. Du kan gå med på techeq.se!

Har du något annat på gång just nu?
Sedan ett år tillbaka sitter jag med i styrelsen för ett program på Hyser Island, Digital Data Strategist, där vi försöker skapa ett toppenprogram för framtida datastrateger – ett otroligt spännande område!

Spännande! Nu tillbaka till din studietid. Vad var det som fick dig att börja plugga till ingenjör?
Jag sökte en massa olika utbildningar efter gymnasiet, allt från Tourist Management till Grafisk Kommunikation, men kände att jag inte alls var redo och drog iväg till Frankrike i 1,5 år. När jag väl började bena ut vad jag ville göra insåg jag ganska snabbt att civilingenjör skulle passa mig bra, sen läste jag om IT och hur det var en framtidsbranch vilket verkade kul, så jag valde att söka Civilingenjör i datateknik.

Om du skulle se tillbaka på din tid som student, skulle du gjort något annorlunda idag?
Jag kan önska att jag hade insett att studietiden mest av allt är en språngbräda in till nya häftiga saker och inte haft så mycket ångest över alla tentor och allt plugg. Om jag hade tänkt så hade jag förmodligen lagt ännu mer tid på sidoprojekt och liknande som jag hade haft mycket nytta av senare. Dessutom hade studietiden blivit mycket roligare, och det viktigaste är trots allt att ha kul!

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
En massa saker! Jag drömmer om att skapa produkter och tjänster som på riktigt gör skillnad för människor och kan göra världen lite bättre. Jag drömmer om att upptäcka en massa nya kunskaper, tekniker, människor och platser på jorden. Jag drömmer om att få jobba för ett fantastiskt och framgångsrikt tech-bolag med världens grymmaste kvinnliga CEO. Jag drömmer om att en gång själv bygga ett sådant bolag.

Drömmar är fantastiska och bland det viktigaste vi har i livet, de får oss att fortsätta kämpa när det är jobbigt och att vilja gå upp ur sängen även när det är mörkt och kallt utanför fönstret. Sluta aldrig att drömma!

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Randy Pausch’s last lecture på Carnegie Mellon har inspirerat mig enormt mycket. Jag har både läst boken han skrev om den här föreläsningen och sett klippett en massa gånger, han är helt fantastisk. Om du inte vet vem han är eller hans historia, googla lite snabbt och se klippet sen.

Tack för din medverkan och lycka till med din fortsatta karriär!

[Intervjun skapades den 17 Augusti, 2015]


1 Comment

En mångsysslare och drömmare · augusti 17, 2015 at 5:11 e m

[…] det finns en kvinna som har många bollar i luften så är det Annie Thorell. Hon är inte mer än 29 år och har redan varit med och grundat nätverket Faces of Tech, som är […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.