“Ha en trevlig helg!” säger kund efter kund på jobbet och jag rannsakar huvudet och försöker komma på om det är en röd dag imorgon – det kan ju inte vara helg redan? Men jo, så är det. Ännu en sommarlovsvecka har gått – phew! Nu jobbar jag nästan heltid, med arbetspass dagtid och kvällstid om vartannat. Att gå från jobbet idag efter sju hektiska timmar kändes ljuvligt. Köpte med mig vin och ingredienser till kvällens middag. Min paradrätt – pasta carbonara. Finns det egentligen någonting godare? Tror inte det!

Jag vill passa på att gratta alla ni som fick en plats på en utbildning till hösten! Ni träder in i en ny fas i livet och förhoppningsvis kan ni senare se tillbaka på studietiden som några av era lyckligaste år hittills.

För er som är listade som reserver kommer även det att lösa sig, för det finns faktiskt en mening med allt som sker…

När jag började gymnasiet hösten 2010 var jag fast bestämd att jag skulle plugga på Handels i Stockholm. Det fanns INGET annat alternativ för mig och världen raserades när jag fick mitt första VG. Jag började må dåligt och utvecklade en enorm prestationsångest. När jag blickar tillbaka kan jag nog konstatera att den betygshetsen och prestationsångesten satte många käppar i hjulet för mig. Jag mådde psykiskt dåligt och fick inte det hela att gå ihop. När studentdagen väl kom fylldes jag av vemod.

Jaha, nu är kampen alltså slut? Jag var redo att ge upp. Betygen var ju fortfarande strålande (alltså 21,5 gråt mig en flod…) men de räckte inte hela vägen. Första antagningsbeskeden skickades ut och jag såg att jag inte hade kommit in på någon av mina första tre val. Inte förens fem dagar senare såg jag att jag hade kommit in på juristlinjen och livet kändes lite bättre. Tackade ja, och började visualisera min framtid som jurist.

Två dagar in i juridikstudierna hade jag insett att juridik inte var min grej. ALLS. Men, jag träffade min numera bästa vän. Gick kvar hela året och hade det hur kul som helst. Brydde mig inte överdrivet mycket om betygen och jag började läka såren från prestationsångesten under gymnasiet.

Våren kom återigen och jag sökte utbildningar på KTH. Det var ju trots allt ingenjör jag skulle bli!

Första antagningsbeskedet kom och nej… Inte heller denna gång skulle det gå helt enligt plan. Som jag skrev HÄR så kom jag varken in på Teknisk Fysik eller Industriell Ekonomi, men blev däremot antagen på Öppen Ingång. Okej… Sista chansen – nu j*vlar ska det här gå min väg!

Året på Open tillägnades mest plugg – det var stenhård fokus som gällde. Inte ett enda snedsteg var tillåtet denna gång. Trots att jag inte trivdes i klassen och tyckte att många av kurserna var sisådär så blev det ändå väldigt bra. Jag träffade ännu en av mina bästa vänner och blev dessutom kär i den finaste och längsta killen jag någonsin har träffat <3

Nu har jag äntligen kommit in på Teknisk Fysik och i bagaget har jag två nya nära vänskaper och dessutom en pojkvän. Allting löser sig – alltid. Man får bara aldrig sluta kämpa!

11665566_1003975209612786_9030639544002118341_n

Den här resan kommer jag hämta energi ifrån när novemberrusket slår som hårdast. Var hämtar ni energi ifrån?


4 Comments

Noura · July 10, 2015 at 5:00 pm

Bra inlägg! Tror många känner igen sig. Och attans vad duktig du är! Stort grattis till Teknisk Fysik! :D

Jessika Karlsson · July 11, 2015 at 9:58 am

Tack Noura! Det tror jag också. Grattis till Lund och hoppas att vi ses snart igen.
Jag vill höra ALLT om Paris! <3

M · July 12, 2015 at 3:01 am

Hej! Jag kommer att göra precis som du (open och sen F). Är det många kurser man behöver komplettera med för att bli behörig till F? Hur stor roll spelar betygen på tentorna när man söker till F? Du nämnde i ett tidigare inlägg att betygen inte har någon större åverkan, utan att man i princip bara behöver bli godkänd. Gäller detta också F?

Tack på förhand! :)

Jessika Karlsson · July 12, 2015 at 11:23 am

Hej där! Kul att höra att du kör på samma spår som mig. Börjar du Open nu till hösten? Isåfall – grattis!

Den enda “kompletteringen” som man måste göra för att börja på F är en kompletteringskurs i mekanik. Den kommer jag läsa under mottagningsveckorna och ligger på 3hp. Den läser jag eftersom mekanikkursen på Open bara är på 6hp istället för 9hp. Man kan även välja att komplettera två mattekurser. En i algebra och en i envarre/flervarre där båda ligger bå 1,5hp vardera. Men som sagt, matten är valbar och det är även värt att nämna att man inte måste komplettera mekaniken på direkten, utan detta är bara något man måste göra innan man påbörjar sin master.

Sedan kommer jag under 2:an och 3:an på F att läsa kurser blandat med “min” årskurs och årskursen under, för att samla ihop alla poäng jag behöver för att kunna plocka ut en examen i fysik senare. Övergångsplanen finns här (https://www.kth.se/polopoly_fs/1.188958!/Teknisk%20fysik%2013-14.pdf), men man kommer även att lägga upp en egen studieplan med SVL på F.

Vad gäller betygen så står jag fast vid det jag skrev tidigare. Mina betyg från open har stor spridning – höga betyg i matte, men lägre i t.ex. pythonprogrammering. Som sagt, på Open kommer du att läsa 60hp (och det är bara de här poängen som kommer räknas med till urvalet, det spelar ingen roll om du läser extra kurser för att “byta ut” ev. kuggade kurser som man kunde göra på gymnasiet). En av mina kompisar saknade 3hp och blev listad som första reserv på F, så söktrycket ÄR högt eftersom det bara finns omkring 17 platser (och det är ca. 180 på Open). Men som sagt, först och främst ser antagningen till antalet avklarade hp eftersom det ger dig en bättre förutsättning att klara årskurs 2 om du inte har resttentor.

Hoppas detta ger dig svar!

// Jessika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *