Dödsrycket – det var nu eller aldrig för oss på Öppen Ingång! Inga poäng får släpa och man får inte ådra sig några omtentor, annars har man inte alla högskolepoäng till OPEN-urvalet. Den här läsperioden gick ruskigt snabbt och kantades ständigt av långhelger och lov. Det var lätt att skjuta upp plugget lite för mycket och lida därefter. Hur som helst så sammanfattar jag kurserna för er – en sista sammanfattning av första läsåret på KTH.

SF1546: Numeriska metoder [7,5 hp]

Kursen tentades av i period tre och den tyngsta delen av kursen var därmed avklarad, eller det var åtminstone vad vi blev informerade om. Nummer löpte däremot över i första delen av period fyra där vi skulle göra ett projekt i par som skulle pröva oss i vår förmåga att använda de olika metoderna vi hade lärt oss i samband med varandra. Min labbpartner och jag valde ett projekt som man kunde höja sitt tentabetyg med, dvs ett lite svårare projekt. Projektet handlade om ett rymdskepp, Futten, som hade fastnat ute i rymden. Man skulle räkna ut diverse saker så att Futten skulle kunna falla förbi jordytan utan att skada sig, för att sedan fortsätta ut i rymden. Efter mycket kodande men inte alltför mycket möda blev vi klara – en månad innan utsatt inlämningsdatum! Det var SÅ mycket förvirring under nummen och det gjorde mig vansinnig. Hur som helst lämnade vi in projektrapporten och efter mycket tjatande fick vi ut den (ni kan läsa HÄR hur irriterad och stressad jag var) och vi var den enda gruppen med Futten-projektet som slapp komplettera. Svinnajs då kompletteringsperioden låg mitt under tentaveckorna.

IMG_8067

Så här flyger Futten från olika startavstånd så att den endast “snuddar vid grantopparna”

FullSizeRender-5

Godkänd rapport!

SF1626: Flervariabelanalys [7,5 hp]

Det här är fortsättningskursen på Envariabelanalysen, eller “envarren” som jag läste i period 1-2. Logiskt nog benämns alltså denna kurs som “flervarren”. En härlig blandning mellan linjär algebra och “vanlig matte” d.v.s. sådant man är van med sedan gymnasiet och envarren. Vi på Öppen Ingång hade fantastisk tur med vår föreläsare som visade sig vara en av de mest pedagogiska lärare jag någonsin har haft! Inför varje föreläsning fick man en utskriven kopia/stencil med sammanfattning och övningsuppgifter för föreläsningsmaterialet – GULD värt! Den här kursen får 5/5 från min sida, trots att det hela avslutades med en enligt min åsikt tenta som var icke-representativ för kursinnehållet. Men men, bra gick det iallafall!

P.S. Ett tips till dig som ska läsa kursen är att räknaräknaräknaräkna och verkligen anstränga dig för att hänga med i tempot. Allting bygger vidare på det föregående materialet och det blir svinjobbigt att hetsplugga in allt inför tentan!

Flervarre

Bild lånad från Osqledaren

SG1102: Mekanik [6 hp]

Blä. Blä. Blä. Jag älskade fysik i gymnasiet och denna kursen är väldigt snarlik fysik A/B. Men vår föreläsare var rent åt skogen. Otrevlig på föreläsningarna och nedvärderande i rättningen. Minuspoäng på tentan och hela kalaset. Jag klarade kursen med nöd och näppe och stressen över att inte glömma ett futtigt vektorstreck gick ut över viljan att lära sig och förstå (alltså på riktigt, är det rättvist att tappa alla poäng på en annars korrekt fråga pga ett uteblivet vektorstreck på ETT STÄLLE i ett annars felfritt resonemang?). Materialet var i övrigt intressant och inte alltför svårt att förstå sig på MEN när ens studieinsatser inte belönas utan istället ratas på grund av löjliga saker som egentligen inte har med själva problemförståelsen att göra blir jag vansinnig. Ughh, skönt att det är över för denna gång i allafall. Nästa kurs i mekanik väntar däremot redan i augusti…

thumb_IMG_6178_1024

 

Här kan ni även läsa om:

Årskurs 1 – Period 1

Årskurs 1 – Period 2

Årskurs 1 – Period 3


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *