Hur gör man när man måste plugga till den där allra sista tentan, men det känns som att hjärnan redan har tagit semester? När den annars så närvarande självdisciplinen också tycks ha gått på sommarlov? Här avslöjar jag ett av mina bästa knep!

I normala fall kan jag faktiskt tycka att tentaveckan är den roligaste veckan, rent kunskapsmässigt. Det är ju då man ser helhetsbilden och förstår hur allting hänger ihop. I den bästa av världar hade jag naturligtvis redan under läsperiodens gång hängt med i kurslitteraturen och sett till att ständigt ligga i fas, men av någon oförklarlig anledning tenderar det att inte alltid bli så…

Och så här är det: jag älskar att lära. Men inte lika mycket att repetera. Inför en tenta räcker det dock inte med att endast förstå materialet, utan man måste ju kunna det så pass bra att man kan förmedla kunskapen också. Det kräver repetition och självdisciplin.

Hur gör man då när en sista tenta stundar, men tankarna istället är på sol och bad? Hur motiverar man sig in i det sista?

motivation

Mitt hemliga recept är att jag omvandlar tentaplugget till något jag tycker om – en utmaning! En utmaning i hur mycket information min hjärna kan ta in och hur snabbt. En utmaning i att lära mig så mycket som möjligt – för att få känna den viktiga tillfredsställelsen i att jag har gjort mitt bästa. Det där jag skrev om i Jag älskar tentor. Då brukar det faktiskt gå att locka fram motivationen trots allt.

Men, hör och häpna, den här gången behöver jag nog inte använda mig av det där knepet. Jag har bara en tenta och en hemtenta kvar, som ingen av dem kräver extremt mycket förberedelse. Fast det kanske är farligt att känna sig så avslappnad. Vi får se.

Lycka till och kämpa på!

Johanna


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *