En stram ekonomi är synonymt med livet som student, framförallt om man inte bor hemma hos ens föräldrar vilket är situationen av majoriteten av de studenter jag har träffat på. Hyra, mat, SL-kort, skolböcker, telefon – listan på fasta utgifter kan göras nästintill oändlig. Själv har jag förmånen att kunna bo hos mina föräldrar och kombinera det med att bo hos min kille under majoriteten av vardagarna. På så sätt slipper jag ta studielån och kan gå runt nästan helt på CSN-bidraget. Men 2820kr i månaden är inte mycket pengar att röra sig med under en månad och det är svårt att ha framförhållning för större utgifter. Därför väljer jag att jobba extra för att dels kunna spara och dels kunna “leva” lite roligare. Men det kommer ju även till sitt pris…

Jag har valt att jobba extra fyra dagar i månaden (lördag och söndag varannan helg). Stundtals är det jättejobbigt att avsätta en hel helg till arbete istället för plugg, men ibland är det skönt att kunna släppa studierna och ersätta dessa med ganska hjärndöda arbetsuppgifter. I det långa loppet tycker jag att extrajobbet är värt mödan – dels kan jag göra mer saker som jag vill och dels är det ju givetvis bra för CV:t.

Det jag tror att många är rädda för just vad gäller arbete under studietiden är att jobbet kommer gå ut över betygen. Detta beror ju givetvis på hur mycket man väljer att jobba under tiden! Det finns ingen gyllene regel som gäller för alla, utan man får pröva sig fram och göra avvägningen mellan lön/studieprestationer.

Själv resonerade jag mig fram till en lämplig nivå genom att rannsaka hur jag ville att min vardag ska se ut. Vill jag sitta och plugga hela dagen varje helg? Eller sitter jag hellre en-två timmar extra under varje veckodag så att jag kan helg-njuta? Hur effektiv är jag när jag pluggar? Blir jag mer effektiv av att ha oceaner med tillgänglig tid? Eller presterar jag bättre under lite tidspress? Hur disciplinerad kan jag vara med att beta av plugg som inte behöver göras nu-nu-nu? Måste jag ha kniven mot strupen eller kan jag klocka timmarna och plugga så pass mycket att jag kan ha en veckas framförhållning med allt? Som sagt, valet är väldigt individuellt men jag skulle verkligen rekommendera att ha ett extrajobb. Jag tror att det är viktigt att ha en mångfald i vardagen, oavsett vad man har för sig. För mycket av det goda och sötman avtar haha!

11150156_964532683557039_3261601723410977287_n

Utan extrajobbet hade jag till exemplet inte kunnat gå ut och äta så mycket som jag vill :(


2 Comments

Anonymous · May 6, 2015 at 7:25 pm

Vad har du för extrajobb? :-)

miahol · May 7, 2015 at 4:22 am

Vad roligt att du kan jobba extra. Jag önskar att jag också hade haft tid med det. Men det är ju som du skriver väldigt individuellt med vad man hinner och inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *