“MAJORITETEN FÅR JOBB EFTER ETT ÅR, MEN MAN FÅR TA DE JOBB MAN FÅR OCH INTE VARA KRÄSEN”

Hej Liva! Just nu jobbar du som affärsansvarig på Tieto, kan du berätta lite mer om ditt jobb?
Jag jobbar som affärsansvarig för en stor kund inom offentlig sektor. Där ansvarar jag för kundkontakten, att leveransen flyter på samt att vi är proaktiva och föreslår nya lösningar
Jag driver kundens väg framåt, hjälper den att nå sina egna affärsmål inom IT.

Många säger att man är självklar ett jobb efter utbildningen, stämmer det? 
Jag tror att det beror på hur världsekonomin ser ut för stunden. Majoriteten får jobb efter ett år, men man får ta de jobb man får och inte vara kräsen.

Varför började du studera till ingenjör?
Det var faktiskt ett bananskal! Jag hoppade på ett basår och tänkte att jag skulle plugga nordisk detaljhandel. Sen var jag en av de bästa i klassen och en kille rekommenderade mig att söka industriell ekonomi.

Du var engagerad i Armada under din studietid. Är det något du kan rekommendera för andra som studerar och i sådana fall varför?  
Ja verkligen, de studenter man jobbar med i Armada är otroligt duktiga och amibitösa, vilket är jätteroligt och lärorikt. Samt att när man kommer ut i arbetslivet har man kontaktytor på flera svenska företag. Det var extremt roligt, jag lärde mig att jobba med projektlednig och blev väldigt strukturerad. Jag kände att jag växte väldigt mycket under de åren jag var med i Armada.

Vad var det roligaste du gjorde under dina 5 år på KTH?
Armada och när jag gjorde en utlandstermin i Frankrike.

Det bästa med att plugga till ingenjör är att du skapar en innovation och får vara med och förändra världen

Varför tror du att det är så få tjejer som läser till ingenjörer?
Jag tror att det är för att man redan i tidig ålder får lära sig att det är ett mansyrke och att man aldrig får se några kvinnliga förebilder. Jag tror också att det beror på att det är svårt att förstå vad en ingenjör gör, man ser inte potentialen och vad en ingenjörsutbildning kan leda till. Det bästa med att plugga till ingenjör är att du skapar en innovation och får vara med och förändra världen.

Hur tror du man kan förändra det?
Jag tror att man måste jobba tidigare, redan på dagis. Man måste skapa ett teknik intresse och det gör man bäst i tidig ålder. Man förväntar sig att killar ska gilla teknik och tekniska prylar, det förväntar man sig inte av en tjej. Ett superbra exempel som jag tycker är jättepositivt var Robyns samarbete med KTH där de anordnade teknikfestivalen Tekla, för att locka fler kvinnor att söka teknik.

Vad brinner du för och vad gör dig lycklig?
Något som jag brinner för är förändring. När jag får vara med och förändra problem och saker som jag tycker är fel. De saker som gör mig lycklig är nära vänner, familj och kollegor som går ifrån att vara kollegor till nära vänner.

Har du några kvinnliga förebilder?
Min mamma, en feministisk stark kvinna som har kämpat som tusan. Jeanette Jäger och Sandra de Brito, kvinnor som har fått kämpa extremt mycket för att de började en annnan tid än vad jag gjorde. De är kvinnor som inte ber om ursäkt, som kan ge feedback som är hård men som ger det absolut bästa resultaet. Min kompis Edith Wallin, som har varit med och grundat Pepp! Kvinnor som jag har jobbat och gått med på KTH, begåvade kvinnor som lyfter varandra och manar väg, de gör mig inspirerad och är mina förebilder.

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Här är ett när jag pratar för Tieto rörande vårt jämställdhetsarbete.

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 2 maj, 2015]


2 Comments

Edit · May 3, 2015 at 6:37 pm

Liva you rock!!

En som arbetar för jämställdhet · May 3, 2015 at 2:17 pm

[…] Liva Lager har läst industriell ekonomi på KTH och arbetar idag som affärsansvarig på Tieto. Hon är en kvinna som arbetar hårt för ett jämställt samhälle och hon tror att anledningen till att så få tjejer söker sig till tekniska utbildningar är att det är svårt att förstå vad en ingenjör arbetar med. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *