“DET ÄR INGET KLASSISKT INGENJÖRSJOBB, MEN JAG HAR NYTTA VARJE DAG AV MITT TEKNIKKUNNANDE OCH MIN FÖRSTÅELSE VAD EN INGENJÖR GÖR”

Hej Greta! Har det alltid varit självklart för dig att bli ingenjör?
Nej, jag funderade på allt från journalist till barnmorska.

Vad fick dig att sedan välja MaskinteknikKTH
Jag var väldigt osäker på vad jag ville bli, men tyckte att ingenjör verkade brett och att det verkade vara roligt studentliv på KTH. Jag pratade med en kompis som läste maskinteknik och han berättade om några kurser inom produktutveckling som han hade läst som verkade spännande, så jag sökte det och tänkte att jag provar i alla fall.

Just nu jobbar du som Employer Branding ManagerÅF, vad innebär det?
Det är ett blandat jobb som går ut på att ge alla ingenjörsstudenter en bild av vad ÅF gör och hur det är att arbeta hos oss. Vissa dagar tar jag på mig kavajen och diskuterar strategi för hur och var ÅF som marknadsföra sig som arbetsgivare. Andra dagar kånkar jag på roll-ups och broschyrer och står sedan i en monter och pratar med studenter hela dagen. Jag gillar variationen! Det är inget klassiskt ingenjörsjobb, men jag har nytta varje dag av mitt teknikkunnande och min förståelse för vad en ingenjör gör, annars hade jag ju inte kunnat ge en lika bra bild av ett så tekniskt företag.

ÅF arbetar hårt för att öka jämställdheten mellan kvinnor och män, hur tycker du det ser ut på din arbetsplats idag och märker du några förändringar?  
På min avdelning är vi fler tjejer än killar, men det speglar ju inte hela ÅF. En stor förändring som jag märkte av var när vi genomförde en satsning och anställde enbart kvinnor i september 2014 (Läs mer här). Det skapade många bra interna diskussioner och dessutom ökade antalet kvinnor som sökte jobb på ÅF både inför, under och efter kampanjen. Det känns som två viktiga parametrar för att bli mer jämställda!

Hur ser en vanlig dag ut för dig? 
Oj, det är väldigt olika! Mitt jobb går i perioder. I februari och november är det mycket studentmässor och då består dagarna av att se till att vi har allt material som behövs, att hålla möten med de konsulter och chefer som ska vara med och representera ÅF och att resa till de olika universiteten. Andra delar av året är det mer kontorsjobb, ÅFare som ringer och vill ha hjälp med marknadsföringsmaterial eller vill prata om hur de kan marknadsföra sig i sin stad. Möten angående vad det ska stå om oss som arbetsgivare på vår hemsida eller planering av event och studiebesök.

Var det lätt att få jobb när du var klar med dina studier?
Ja, det tycker jag. Det var bra konjunktur när jag kom ut så jag sökte några olika jobb när det närmade sig slutet på exjobbet. Bland annat sökte jag jobb på ÅF, ett företag som jag hade spanat länge, och några veckor innan slutpresentationen av exjobbet skrev jag på avställningsavtal som konsult på ÅF.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
Vara ute i naturen. Allt ifrån att gräva i gruset och samla kottar på tomten hemma med min lilla son till att fjällvandra.

Vad har du för råd att ge alla de unga tjejerna där ute?
Försök att inte detaljplanera, utan börja någonstans och testa dig fram!
Jag provade att läsa till ingenjör och det visade sig vara jättekul! Sedan började jag som teknikkonsult på ÅF och trivdes bra tills jag snubblade över annonsen för jobbet som Employer Branding Manager som visade sig passa mig ännu bättre! Jag hade aldrig kunnat förutse alla roliga vändningar innan.

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Jag drivs av att ha roligt på jobbet och dessutom är det här min sons favoritlåt.

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 12 april, 2015]


2 Comments

Inget klassiskt ingenjörsjobb · april 12, 2015 at 2:28 e m

[…] som många kanske tror. Det kanske vissa gör men ingenjörsyrket är ett oerhört brett yrke! Greta Mathiesen jobbar som Employer Branding Manager på ÅF, vilket innebär att du ska ge ingenjörsstudenter en […]

Gör din framtid en tjänst: SÖK INGENJÖR! · april 26, 2015 at 3:50 e m

[…] spelplan och ger dig många yrkesmöjligheter i framtiden. Titta bara pa denna intervju –>här. Eller vad gör en […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.