När jag gick i gymnasiet åkte jag och min mamma in till “efter studenten”-mässan Kunskap & Framtid i Göteborg. Min förhoppning var att få inspiration och information – att helt enkelt bli lite klokare om vad jag ville göra med resten av mitt liv. Och visst blev jag rikare på både inspiration och information, närmare bestämt 20 tygpåsar, men så mycket klokare kan jag inte påstå att jag blev. Snarare mer förvirrad.

Jag hade nämligen – som så många andra – den stora svårigheten att begränsa mig till endast ett område. Jag ville ju göra allt. Jag ville göra militärtjänstgöring på försvarets tolkskola, studera på college i USA, åka på volontärresa till Afrika, arbeta som au pair i Schweiz och läsa språk i Tyskland. Börja plugga på Chalmers, LTH och LiTH. Helst allting. Helst på samma gång.

För det svåra var inte att välja. Det svåra var snarare att välja bort.

Den bilden jag hade var att bestämma sig för vad man ville ägna sig åt efter gymnasiet var detsamma som att besluta vad man skulle göra för resten av sitt liv. Det var nog därför det kändes det så stort. Och svårt.

Tänk om jag då hade vetat att så inte alls behöver vara fallet. Tänk om jag hade vetat hur många av mina drömmar jag i själva verket skulle komma att förverkliga – på bara ett fåtal år. Hur många saker på den där listan som jag redan har prickat av. Då hade jag inte behövt ta det på så stort allvar. För det är ju faktiskt så, att bara för att man väljer en sak så utesluter man inte per automatik allt det där andra.

apple

Så, som svar på frågan Måste jag välja? eller rättare sagt Måste jag välja bort? – Nej! Livet är långt och det finns utrymme för oändligt många upplevelser. Som student har man t ex ganska mycket fritid och det är upp till var och en att välja hur man vill disponera den. Det går alldeles utmärkt att kombinera sina olika intressen och passioner. Och upptäcker man längs vägen att man har gjort fel val så är det inte svårare än att välja om.

Lagom till högskolevalet vill därför jag ge mina bästa tips till dig som funderar på vad du ska göra härnäst:

  1. Välj med hjärtat. I slutändan kommer du att trivas bäst om du gör det du verkligen tycker om.
  2. Det skadar inte att hålla flera dörrar öppna. Kanske är det du vill göra idag inte samma sak som det du vill göra om ett par månader från nu. Då kan det alltid vara bra att ha en plan B trots allt.

Förresten, på tal om arbetsintervjuer (Tove), så fick jag en gång frågan om vad jag är mest stolt över i mitt liv. En fråga som är värd att fundera på. Ska jag titta inom mig själv så är en sak jag är väldigt stolt över just att jag förverkligar mina drömmar. Och ska jag titta utåt så är det jag är mest stolt över att jag därigenom inspirerar andra till att våga förverkliga sina drömmar. Det är i alla fall mitt förhoppning.

Johanna


2 Comments

Alternativa vägar till utbildningen · April 10, 2015 at 11:39 am

[…] har säkert läst Kristinas inlägg Vad ska du bli när du blir stor? och Johannas inlägg Måste jag välja? Kanske har ni blivit inspirerade av mitt inlägg  Varför ska just du bli ingenjör?. Hur som […]

Så får du världens bästa studentdag – Womengineer · May 24, 2016 at 5:13 am

[…] Och hur fixar en det stora valet? Här vägleder Johanna dig hur du ska tänka när du väljer! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *