För några veckor sedan berättade jag om dörrstängaren som jag och min grupp Hållbar energi håller på med. Om du missat det inlägget kan du klicka här. Nu är vi inne på slutspurten. Om exakt en vecka är det slutredovisning och vet ni vad? Vi har lyckats! På mindre än sju veckor har vi gått från projektbeskrivningen ”Ta tillvara på energi” till en fungerande prototyp. Vilken lycka!

Jag tänker inte gå in på detaljer. Men jag kan berätta att det är en fullt fungerande dörrstängare som genererar elektricitet. Vi finslipar fortfarande på styrsystemet och har inte hunnit mäta upp hur mycket vi får ut. Däremot är vi helt säkra på att det fungerar då vi lyckats lysa upp en del ledlampor.

Här kommer lite bilder:

Vi har fått en dörr för att kunna utföra tester.

Vi har fått en dörr för att kunna utföra tester.

Självklart måste man testa det man bygger! Vi har blivit sponsrade med en dörr och fått tillåtelse att montera upp den i vår monteringshall.

Massvis med elektronik som vi använder för att styra lasten med.

Massvis med elektronik som vi använder för att styra lasten med.

Vi vill ha en last som går att variera beroende på om dörren öppnas eller stängs. För att lyckas med det använder vi en Arduino och en potentiometer.

En nästan färdigbyggd dörrstängare.

En nästan färdigbyggd dörrstängare.

Här testar vi motorn för att se hur många volt vi får ut vid olika varvtal.

Här testar vi generatorn för att se hur många volt vi får ut vid olika varvtal.

Det är sådana här stunder man kämpar för. Det är i sådana här ögonblick man inser att det var värt det. Det är den här känslan som sopar undan alla tvivel. Det är värt det. Vi gjorde det. Vi lyckades!

 

Mia


1 Comment

kristu · March 6, 2015 at 6:01 pm

Så himla grymt!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *