När allt som vi tar för givet hemma är så annorlunda här. Att ha växt upp i ett välorganiserat land och sedan flytta till ett land som inte kommit lika långt i utvecklingen är ganska intressant.

IMG_9576

  • Du tror att du kan handdiska i varmvatten så att det blir rent. Nej det finns inget varmvatten i kranen.
  • Du tror att du kan gå ute när det regnar bara du har paraply. Nej paraplyet slås sönder för det regnar så kraftigt.
  • Du tror att du kan gå ut en morgon promenad innan solen gått upp ordentligt utan att smörja in dig med solkräm. Då kan du också räkna med att ha bränt dig.
  • Det går inte att sova med ACn på för den är inte ställbar och du får antingen vakna frusen och hostandes eller svettig och överhettad.
  • Du tror att alla hushåll har en frys. Nej långt ifrån alla.
  • Du tror att toaletterna kan spola ner toapapper. Nej då blir det stock.
  • Du tror att du kan fråga folk på gatan om vägen, eller iallafall någon borde kunna engelska. Nej, kanske 1 på 100 som kan LITE engelska.
  • Du tror att “connected to wifi” betyder att du kan surfa och har kontakt med omvärlden. Nja, om det tar 5 minuter att ladda mailen och ca 3 minuter att få upp aftonbladet.
  • Du tror att folk som går i skolan bara går i skolan. Nej de jobbar också 8 timmar varje dag för att ha råd med skola. De tjänar ca 1000 reais i månaden (3000kr) varav skolavgiften går på 800 reais. Detta betyder att de har 600 kr till hyra och levene varje månad. Ändå är de bland det gladaste, mest hjälpsamma och öppna människor jag träffat. Så mycket glädje för det lilla. Att leva för helgerna, att leva för solen och de dagar man får spendera på stranden. Mentaliteten säger “att hjälpas åt, kom med, det finns alltid plats för en till”.

Och vet ni vad? Jag är så glad att få uppleva detta. Vi blir så bortskämda med bekvämligheter i Sverige, vi tar det föregivet och gnäller gärna på det vi inte har. Standarden är hög och samhället ser till att alla (nästan) har en dräglig tillvaro. Jag gillar verkligen Sverige och att vara Svensk, att åka hit gör att jag verkligen uppskattar mitt hemland.

OECD

Det finns ett mått som heter OECD better life index. Jag gjorde en liten sammanställning av europas olika delar vs brasilien. Vi kan ju se att brasilien ligger sist på nästan allt. De har inte så bra sjukvård, de har inte råd med allt som behövs i hemmet, de har inte någon vidare skola, de jobbar långa dagar men se hur se nöjda det är med livet ändå.

IMG_9676


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *