Jag tog den senaste månaden en rejäl paus från bloggandet och nu är inspirationen på topp igen. Den annalkande våren andas nytt liv i mig. Snart är det dags för det STORA VALET. Vilken linje ska jag välja till nästa år? Vilken kommer jag in på? Gasen i botten, nu mer än någonsin tidigare. Jag har mitt mål, och nu är jag så sanslöst nära att tanken på att snubbla precis vid mållinjen är galet skrämmande. Vad gör jag då? Jag tänker mig att många av ni som går på gymnasiet och tar studenten i vår tänker på ett snarlik sätt.

NU KÖR VI. ALLIHOPA. DET ÄR SÅ LITE KVAR! SES PÅ KTH TILL HÖSTEN!

Haha ja, ni hör ju. Det är en på gränsen till sinnessjuk person som skriver. Dels för att vårterminen har börjat och att jag därmed snart har gått klart första året på KTH men även för att jag precis har knäckt ett problem som jag har jobbat på idag sedan klockan 12 och innan dess lagt drygt tio timmar på. #livetpåkth

Kursen heter Numerisk Analys, SF1546 

Många KTH-studenter tycker att den är en av de svåraste kurserna och jag börjar nästan tro att jag kommer bli en av dem. Enligt min uppfattning beskrivs den bäst som en blandning mellan en renodlad programmeringskurs (programmeringsspråk: MATLAB) och en kurs i vektoralgebra med inslag av ren numerisk analys (tänk t.ex. Newton Raphson). Kursen består av två labbar, en tentamen och ett projekt. Kursupplägget är “KTH-konform” dvs. den består av föreläsningar, övningar och laborationer. Övningar liknas bäst vid vanliga gymnasielektioner där man i en grupp på trettio elever och en lärare analyserar problem och skriver kod (som ofta brukar vara direkt tillämpningsbar på labbkod). Laborationerna är avsatt tid i vårt schema där vi har reserverade platser i KTH:s datorsalar och även tillfällen då vi kan redovisa våra labbar för att få dem godkända, eller bara få hjälp om man kör fast :)

För tillfället jobbar jag på första labben som går ut på att man ska skriva ett gäng datorprogram för att lösa riktigt kniviga matteuppgifter. Ganska roligt faktiskt. Det festliga med labbarna är att om man presenterar dem i tid så får man bonuspoäng på tentan. Yes! Nedanför ser ni på grafen “lösningen” till en av frågorna… Som erhölls efter drygt 90 rader MATLAB-kod. Till höger om grafen ser ni att jag nöjt har fotat grafen och pekar på en så kallad residualvektor som äntligen vill samarbeta och skickat till min labbpartner. Fick detta som svar “<3 <3 <3”

Screen Shot 2015-02-03 at 19.58.02

Alltså JAAAAAAAAA. Äntligen <3 <3 <3

SubstandardFullSizeRender

Nummens bibel


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *