“KÖR SÅ DET RYKER!”

Hej Ulrika! Hur kommer det sig att du läste till civilingenjör i miljö- och vattenteknik?
Jag fick ett kort stucket i handen på en utbildningsmässa i gymnasiet av en trevlig tjej som undrade om jag inte ville rädda världen. Och det ville jag ju så sen var valet ganska enkelt. Jag tittade på lite andra program också, men när jag kom in på W så bestämde jag mig för att köra på det. Jag ville gärna läsa i Uppsala också eftersom det verkade vara en rolig studentstad.

Har det alltid varit självklart för dig att bli ingenjör?
Nej, inte alls. Jag funderade på en hel del andra yrkesval också som diplomat, fotograf och kock men tekniken i miljöns tjänst lockade, hur klyschigt det än låter.

Var du bra på matte och fysik på gymnasiet?
Jag hade lätt för matten, men svårare för fysiken. Fick inte riktigt in hur fysiken fungerade och hur jag skulle kunna räkna på den. Fysiken hade jag svårare för sen när jag läste vidare också, men med lite kämpande så tog jag mig igenom det också.

Du arbetar som sektionschef på ÅF. Vad innebär det?
Det innebär att jag har personal- och resultatansvar för en sektion som är verksam inom ett definierat område. I mitt fall är det 17 personer som arbetar med distribution av fjärrvärme, fjärrkyla och stadsgas. Personalansvaret innebär att jag dels rekryterar och dels tar hand om mina anställda och utvecklar och arbetsleder dem på bästa sätt. Resultatansvar innebär att jag sätter en budget för min sektion och ser till att följa den samt följer upp med aktiviteter för att nå budget. Utöver detta har jag också ansvar för att samordna alla aktiviteter mot en av våra kunder.  Det jag tycker är riktigt roligt med jobbet är att möta alla människor och att hjälpa mina medarbetare att utvecklas.

Hur ser en vanlig dag ut för dig? 
Det finns egentliga inga vanliga dagar. Alla dagar ser olika ut och jag vet sällan exakt vad som kommer att hända när jag kommer till jobbet på morgonen. Jag har intervjuer med kandidater, besöker kunder, hanterar personalärenden, sitter i möten för att bidra till samordningen inom företaget, svarar på förfrågningar och upphandlingar från kunder och en massa annat.

Föreställ dig att du träffade en 20-årig version av dig själv på en fest. Vilket råd skulle du ge dig?
Kör så det ryker! Ta inte livet på så stort allvar utan se till att ha roligt för studietiden är fantastisk och det finns så mycket möjligheter. Satsa på aktiviteter och grupper som ger energi och skippa det som tar energi. Gå mycket på vad som känns rätt i magen. Och du, gör ett utbytesår, det verkar väldigt roligt.

Har du några förebilder som du vill lyfta fram?
En av mina förebilder är jag själv som 17-åring eftersom jag var så fantastiskt orädd då och hade så mycket energi. Min kollega Kajsa Björn är en mer verklig och nutida förebild både som ledare och medmänniska då hon är jordnära och klok och har ett enormt driv framåt för att skapa bra förutsättningar för både sig och sin sektion.

Till sist, har du något Youtubeklipp du vill dela med dig av?


1 Comment

Vad gör en ingenjör i miljö- och vattenteknik? · december 3, 2014 at 5:42 e m

[…] den delen, vad en ingenjör kan arbeta med) så ska du spana in Womengineers senaste intervju med Ulrika, som är sektionschef på ÅF. Klok är hon, också. Ett av råden hon ger är bland […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.