Hade eller har ni någon sån där sed på din gymnasieskola som du trodde var fullkomligt självklar på alla andra skolor i landet?

Jag kan räkna upp ett antal på min gymnasieskola. Jag nöjer mig med två.

Säckgången vid studenten är en…

Skärmavbild 2014-11-28 kl. 10.48.13

Säckgången går ut på att gå från gymnasieskolan, genom stan, till Ludvikaforsen för att där kasta ned mynt från året man föddes. Detta ska ge tur senare i livet. (Bild lånad från Dalarnas tidningar)

… liksom festen Sune och Doris. Den festen följde mig faktiskt genom hela högstadiet och gymnasiet. En gång om året var det fest i äkta 50-talsanda då Ludvikas unga dansade till bland annat Let’s twist again. (Roligast var det nästan på högstadiet, då vi även klädde ut oss på dagen, i skolan. Till och med lärarna gör det!). Självklart väljs även årets Sune och Doris.

louise

Min vän Louise i äkta 50-60-talsoutfit. Minnen!

När jag fick reda på att Sune och Doris inte fanns i de flesta städer i hela Sverige blev jag lite överraskad. (Jag vet egentligen inte varför, men för mig var det, och säckgången, lika självklara som julafton). Så, kan du berätta om en rolig tradition från din stad?

/Tove

PS. Bilden med de fina studentmössorna kommer härifrån. DS.


2 Comments

engineerinpink · November 29, 2014 at 10:03 am

På min högstadieskola firade vi Sunedagen (29 november) med att klä ut oss i fula kläder som vi hade i skolan och på de fester som ibland anordnades dagen till ära, tror det var en rätt lokal företeelse i vår del av Bohuslän och vet inte om den finns kvar.

womengineer · November 30, 2014 at 2:04 pm

Åh, kul! Hoppas att det finns kvar :) /Tove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *