“När jag blir rik ska jag…” är en sak jag säger ibland. Brukar vi inte alla göra det? Drömma oss bort till en fantasi då tid och pengar inte är en begränsning? Jag gör det. Jag kan drömma om en snygg jobbgarderob (låg prioritering för tillfället, speciellt eftersom jag inte har ett fast jobb), en resa till Skottland, en lyxig spaweekend eller varför inte om att skaffa ett husdjur, t.ex. en hund? Vilken lyx!

(Min sambo brukar skratta lite åt mig, när jag pratar om allt jag ska göra när jag blir rik. Kanske inte så mycket åt fantasierna som åt min definition av rik. Jag brukar skämtsamt säga att min definition är “högre inkomst än CSN, typ 15 000 kr efter skatt vore nice”. Jag misstänker att en sådan lön inte skulle ge mig allt av det jag nämnde där ovan på en gång, men det skulle möjliggöra lite av det, lite åt gången.)

Fast nu kom jag off topic. Det jag tänkte skriva näst om var ju om det är lyx att kunna åka på en miniweekend till Paris utan att fundera närmare över kostnaden. Och här börjar jag fundera över vad begreppet “lyx” innebär. För mig är det något som är dyrt, nästan bortom räckhåll för många.

Jag tycker bättre om ordet “livskvalitet”. Bara för att något ger livskvalitet behöver det inte vara lyxigt. Bara för att något är lyxigt innebär inte att det ger livskvalitet. Så, bara för att jag för tillfället är fattig student och inte har råd med alla mina fantasier behöver det inte betyda att jag inte kan ha livskvalitet. Såsom möjlighet att träna, tid att umgås med vänner och kunna avsluta dagen med en bra bok. (Att kunna studera till det jag vill och sedan arbeta med det är däremot en superlyx.)

Jag behöver inte allt det där jag räknade upp i början för att vara lycklig. Jag vill absolut uppnå möjligheten att kunna göra det. Jag vill ha en stabil inkomst som tillåter mig att uppleva vad jag har lust till och ett jobb som jag vill gå till varje dag. Men för tillfället duger CSN och skolan. Och mina dagdrömmar.

Blogg

Att kunna köpa hem en blombukett på vägen hem bara för att det är fint. Att kunna ha hund. Att kunna köpa ett eget boende. En snygg jobbgarderob. Jag ser fram emot tiden när jag börjar jobba. (Inte bara för att jag får lön, men det är definitivt en del av det hela). Källorna hittar ni om ni klickar på bilden.

/ Tove


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *