Utnarm– karriärmässan, arbetsmarknadsmässan. The real deal om du vill ha gratis pennor, godis och telefonnummer till eventuella framtida arbetsgivare. I torsdags var den och nu är det ännu ett år innan lokalerna fylls med hundratals företagsrepresentanter och studenter. Så mina tips om hur man överlever just Utnarm kommer inte komma till användning förrän då, men jag vet att Chalmers har sin CHARM i början av nästa år, liksom några andra studentkårer. Så ni kanske kan ha användning av tipsen?

Första gången jag skulle gå på mässan var jag nervös. Antagligen för att jag inte riktigt visste vad jag ville ha ut av den- vad skulle jag prata med företagen om? Den här guiden riktar sig till er som är nybörjare inom mässvärlden och är lite nervösa (inga avancerade tips här nedan, alltså).

Inför mässan:

  1. Fundera över vad du vill ha ut av besöket. Läser du dina första år kanske du vill strosa runt, prata lite med företag som verkar roliga, få tag på gratisprodukter och ha allmänt skoj. Gör då detta. Inga förberedelser krävs. Vill du däremot leta sommarjobb, praktik, trainee eller exjobb, gå vidare till punkt 2.
  2. Anordnar din mässa några inför-mässa-event? Super! Kolla om något av dessa intresserar dig. (Oftast tycker jag dessa är intressantast).
  3. Fundera över vad du har för krav på framtida arbetsgivare. Ta hjälp av mitt tidigare inlägg över vad du kan ställa dig för frågor för att få klarhet över detta.
  4. Leta upp din mässas företagskatalog. Ofta kan du filtrera på vilka företag som är intresserade av just ditt program.
  5. Läs på om företagen. Arbetar de inom ett område du är intresserad av?
  6. Ofta står det om företagen erbjuder exjobb, sommarjobb, traineeplatser eller praktik. Kolla även om det står var i Sverige de finns (står det inte är det en typiskt bra sak att ta reda på, om du bestämmer dig för att företaget verkar intressant).
  7. Skriv ned de intressanta företagen på en lista. Skriv ned inom vilken bransch de verkar och vad de erbjuder dig (exjobb, traineeplats?). Står det inte vad de erbjuder dig eller var de finns- skriv ned det också! En typiskt bra sak att fråga dem när du står i deras monter. (Sådana här saker kan du ofta ta reda på på deras hemsida också, för övrigt).
  8. Skriv ned ett företag som är intresserat av dig, men som du inte är intresserad av. Låter det knäppt? Du kommer få reda på varför…
  9. Vill du vara extra effektiv (det vill jag, annars kommer jag aldrig från mässan), kolla in var företagen finns på mässans karta.
  10. Se till att se hel och ren ut när du går till mässan. Inget kan gå fel då. Oavsett om du har på dig en ren och hel fleecetröja eller en hel och ren kavaj. (Vill du däremot ha jobb på McKinsey kanske du ska ta kavajen, vid närmare eftertanke…)

På mässan

  1. Ta fram listan och skumma igenom den för att fräscha upp minnet av vad företagen gör och vad de erbjuder dig. Folk gillar folk som är pålästa!
  2. Börja inte med att gå fram till det företag du är mest intresserad av. Börja med att gå fram till det företag som är intresserat av dig, men som du inte är så himla entusiastisk över. (Du vet, från punk 8 ovan). Varför? För att du ska bli varm i kläderna. Det här är ditt “övningsföretag”. Var intresserad, var artig. Presentera dig och säg vilket program och vilken årskurs du går. Fråga mer om de möjligheter de erbjuder dig (om det stod i katalogen att de erbjuder sommarjobb, fråga t.ex. inom vad). Fråga om hur det är att jobba där (med dina krav från punkt 3, “Inför mässan”, ovan, i bakhuvudet). Visa också intresse för den du pratar med! Om det är en ingenjör, fråga t.ex. vilket exjobb hen gjorde och om det var på just detta företag. Kolla även om det är möjligt att få telefonnummer till “din” gren inom företaget (jag själv är intresserad av bl.a. vatten och avlopp, så jag frågade om detta). Då kan du ringa upp den ansvariga personen och ställa mer detaljerade frågor om möjligheter till sommarjobb/exjobb till just denna. Tacka för dig och gå vidare.
  3. Gå till de mer intressanta företagen och upprepa ovanstående :)
Skärmavbild 2014-11-06 kl. 12.40.12

Trevliga Erica, från Sweco, och fina Dulce, en gammal kursare till mig. Båda miljö- och vattentekniker! Så härligt att träffa på folk som Erica som läst klart och jobbar. (Och härligt att träffa Dulce som fortfarande pluggar, men inte samma sak som jag). Ursäkta dålig bildkvalitet, jag hade lite bråttom och handen darrade till.

Efter mässan

  1. Ät inte upp allt godis på en gång. (Eller ge dem till din sambo/kompisar, som jag gjorde).
  2. Sortera upp telefonnummer, intressanta företagsfoldrar, m.m. för att kunna ta fram dem i jobbsökartider/praktiksökartider, m.m.
  3. Njut av en väl genomförd mässa!
Skärmavbild 2014-11-06 kl. 12.36.54

Årets skörd (en del av den, fick en himla massa foldrar som inte är med på bilden). NCC, MälarEnergi, WSP, Sweco, Structor och Boliden är alla intresserade av miljö- och vatteningenjörer. Hoppas de är intresserade av mig när jag tagit examen :)

/Tove


3 Comments

engineerinpink · November 8, 2014 at 10:29 am

Bra tips! Tror att jag fortfarande har kvar pennor från mina första besök på CHARM 2001 och 2002, sen när jag tog mässorna mer seriöst och verkligen letade ex-jobb och jobb så var Sverige i lågkonjunktur och svaret men fick hela tiden var “kolla in hemsidan, där lägger vi ut jobb”. Lågt intresse att anställa ny-examinerade våren 2005 så då blev det Oslo istället.

womengineer · November 11, 2014 at 11:06 am

Tråkigt att det var så svårt att få jobb då! Men tur att det går att flytta på sig relativt enkelt mellan länderna :) /Tove

LARV · January 21, 2015 at 6:01 am

[…] universitet och jag är hopplöst oförbered. Tove skrev om det här med arbetsmarknadsmässor här och gav en massa bra tips om hur man ska förbereda sig. Tyvärr har jag missat dem […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *