Hallå! Kanske lite sent att komma med tentatips nu när du redan dykt ner i alla böcker. Vi kör ändå! Tänkte ge lite tips hur man kan variera tentaplugget och inte bara LÄSA LÄSA LÄSA LÄSA. Enformigt är tråkigt och hjärnan kommer bäst ihåg knasiga saker …

  1. kursplanNr 1 är såklart kurplanen. Det är din bästa vän. Den måste följas till punkt och pricka och då vet du vad du ska lära dig! Ett tips är att skriva upp alla punkter som står i kursplanen, skriv dem som frågor så får du ett begrepp om omfattning. Efter detta betar jag igenom boken och alla anteckningar, skriver stödord och försöker uttrycka mig i bilder och färgglada mindmaps. Varje ord försöker jag associera med något knasigt. Typ vad är en SWOT-analys? Svaret är “ett frekvent förekommande företagsekonomiskt planeringshjälpmedel, där man försöker finna styrkor, svagheter, möjligheter och hot vid en strategisk översyn. Används i projektledning för att se om ett projekt är starkt nog att genomföra“. Visst går det att plugga in svaret ELLER så kan man hitta på en historia. Låt mig ge ett exempel:  Jag tänker såklart på ett SWAT team som blir attackerade av aliens. swotanalysTre stycken agenter som har olika kvaliteter, den starka (styrkor), den svaga(svagheter) och den smarta(möjligheter) som blir attackerade av oberäkneliga aliens(hot) som kan skjuta ner hela hela högen med sina laser. Därför måste de tre agenterna hitta strategier för att att överleva. Är agenterna starka nog tillsammans så kommer de att överleva alla vinklar från alienattacken (genomför projekt). Om inte så kommer dom bli förintade (lägg ner projektet). I och med detta kommer jag aldrig glömma vad en SWOT analys är och behöver bara lära mig det en gång. Glöm inte att tänka detta i bilder med lila lasersvärd och rymdskepp så ska du se att historien poppar upp så fort du ser ordet SWOT.podcast
  2. För att komma iväg från böckerna brukar jag spela in en podcast för varje kapitel i boken där jag inte läser texten utan förklarar för mig själv det jag ska kunna. Då kan jag lyssna på mina egna anteckningar samtidigt som jag är och tränar eller cyklar till skolan eller sitter på bussen. (fruktansvärt att höra sin egen röst…… men man vänjer sig)
  3. För varje pluggtillfälle försöker jag minska på anteckningarna jag skrivit från boken och tagit från lektionerna. Målet är att få ner allt på ett enda papper med ledord som är nyckel till alla begrepp jag just lärt mig.
  4. Låtsas med hjälp av ditt papper, som innehåller allt du ska kunna, att vara lärare. Jag står hemma och viftar med armarna, pratar högt och gestikulerar i ett försök att lära ut min nya kunskap. Det som är bra med detta är att jag får verkligen sätta mina egna ord på allting. Jag får förklara det på mitt sätt så som jag har förstått det.
  5. Ta sen ett tomt papper och testa din kunskap. Kommer du ihåg vad du ska lära dig? Måla och förklara.
  6. Reflektera. Att lära sig teori och faktiskt förstå den. Tillämpa verklighetsexempel! När ska du använda vad? I vilken situation? och hur ska du gå till väga? varför lär du dig detta?
  7. Ta din kursplan och svara på alla frågor du gjorde till den. Har du förstått allt?
  8. Sist brukar jag och några klasskompisar samlas 3-4 dagar innan tentan och förhöra varandra. Då försäkrar vi oss om att inte ha glömt något, vi får diskutera det som känns oklart och tillslut sitter allt som ett smäck!

Med denna metod får jag med det mesta av the learning pyramid. Visst kan vi lära oss att rabbla citat men när du har fattat, det är då du får bra betyg!

pyramid

Lycka till med tentaplugget

/Ellen


1 Comment

Fira varje seger · October 25, 2014 at 8:25 am

[…] ni läser runt bland alla inlägg som finns här kommer ni stöta på en massa tips på hur ni kan studera. Det här med studieteknik är svårt då olika tekniker passar olika människor och olika […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *