Hallå!

Jag var på en föreläsning igår. Det var en prefekt från University of Highlands and Islands som var och berättade om deras undervisning, något annorlunda något speciellt.

study smart

Enligt föreläsaren hade de en helt annan typ av undervisning. Universitetet är spritt på 13 campus, några av dessa beläget på små öar. Detta ger människor möjligheten att bo kvar i sina små lokala orter men ändå ta sig an utbildning. Hur får man då resurser att ha tre studenter här, tolv där, två här och några andra där borta? Jo de har bland annat videokonferanser och kurser online. Detta är ju ingen nyhet tänker du!? Det finns ju distansutbildningar för dem som är intresserade. MEN det som jag tyckte var så intressant var just HUR undervisningen gick till.

Först får studenterna (på distans) informationsföreläsningar online. Dessa är följt av övningar för att ge en förståelse av vad dem just lärt sig. För att sedan träffa studenter i orten och diskutera den nya kunskapen. Efterföljt av möte med lärare.

Tänk så smart. När studenterna väl träffar läraren face-to-face handlar det inte om learning from scratch utan det handlar om att gå till botten med allt man inte förstod. Föreläsaren berättade också att istället för att denne ska lägga flera timmar på lektionsundervisning, demonstrera samma sak år efter år, lektion efter lektion. Läggs tiden på att hitta det senaste av material som kan förbättra undervisningen och tid för en nära dialog men sina studenter.

Visst är vi många som försöker plugga på detta sätt. Läsa igenom boken innan föreläsningen, lyssna på föreläsningen, göra övningar i boken (om det finns några), men jag är iallafall lite obekväm med att ställa frågor i klassrummet när vi är många. Många föreläsningstimmar spenderar jag att rita stjärnor i boken när jag inte orkar lyssna längre, eller när jag inte förstår något som jag vill ta reda på har jag missat 15 minuter av lektionstiden. Vad om jag då hade möjligheten att spola tillbaka och pausa när jag vill? Effektivisera, förbättra, och gör det enklare. Det är så lätt att fastna i spiral för att det är bekvämt. Göra samma sak år ut och år in för att så har vi alltid gjort.

Denna triangeln tycker jag var intressant…

triangleHur högt i triangeln låter era lärare er att gå? samt vilken del av triangeln görs tentamen på? Jag anser att tentamen är de två första, remembering and understanding. Får man precis godkänt på en teoretisk tenta vad kan man egentligen? Kan du sätta ihop delarna i en motor bara för att du vet i boken var de sitter? Again and again, vi studenter måste få mer utmaningar att applicera det vi lärt oss på något verkligt. Visst det är tidskrävande för lärarna att vara kreativa och fixa men kanske hade fler orkat det om det inte varit för lektionstid dag in och dag ut, år efter år……….

En tankeställare för mig. Vad tycker du?

/Ellen

 

 


1 Comment

Therese · October 16, 2014 at 1:01 am

Sjukt bra triangel! Den snor jag och använder i analysen av min utbildning :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *