Företagets mål är nämligen att om sex år ska 30 procent av de anställda och av cheferna vara kvinnor.

ÅF

Jag kom just över en artikel som bara av rubriken, “behöver fler kvinnliga ingenjörer” fick mina endorfiner att rusa. Det är ju därför vi finns, vi på Womengineer. Vidare till saken…

Energi, infrastruktur och industriföretaget ÅF har som mål att inom 6 år ska de anställda cheferna vara 30% kvinnor.

Fredrik de Wahl, sektionschef för mekanik och anläggning i Sundsvall säger att det är en högre andel tjejer som antas samt examineras inom tekniska utbildningar. I och med detta poängterar han att tjejer oftare återfinns i toppen och att de många gånger har ett större driv.

career

ÅF siktar på att “...bli det bästa företaget att jobba på för kvinnliga ingenjörer” säger hållbarhetschefen Nyamko Sabuni. Hon beskriver också mångfald som en styrka. Jag håller helt och hållet med. Att ha en större mångfald ger ett större perspektiv vilket i sin tur gör verksamheten mer kompetent. 

Ursprungligen var iden för ÅF att endast anställa kvinnor. Som tur är blev det inte så då tjänsterna ska fyllas av den mest kompetenta och lämpliga kandidaten. Jag personligen är emot kvotering, självklart ska företagen sikta på att jämnvikt mellan könen men inte till priset att en okvalificerad kandidat blir tillsatt.

Fredrik de Wahl lovar också lika lön för lika arbete. Detta anser jag ska vara en självklarhet men tycker det är bra att frågan får uppmärksamhet.

I Sundsvall är man även igång med att bilda ett närverk för kvinnliga ingenjörer. Är du en i det nätverket som läser detta? Maila mig (ellenbrostrom@hotmail.com) så jag kan få göra en intervju att presentera här på womengineer. Lets grow together – ta för er tjejer!

Ha det bra! Ta hand om er!
/Ellen

 


2 Comments

Rebecca · October 8, 2014 at 2:35 pm

Hela den här grejen med att en okvalificerad kandidat skulle bli tillsatt: har kvinnor så pass dålig kompetens generellt att det blir en stor fara? Tror du inte att det redan är ett problem med den undermedvetna kvoteringen hos män, att det går igenom dåliga kandidater som kunde placerats av en bättre kvinna? Jag tror att kvotering kan vara en kick-start för att få in mer kvinnor som i sintur väljer in mer kvinnor. Sen kan man

womengineer · October 9, 2014 at 6:13 am

Hej Rebecca! Jag menar självklart inte att kvinnor skulle vara mindre kompetenta. tvärt om! Det jag menar är att för att kunna anställa en kvinna är det även en kvinna som måste söka jobbet. Vi säger att den enda kvinnan som söker inte har någon erfarenhet eller rätt typ av utbildning i förhållande till en man som har erfarenhet och rätt utbildning. Jag tycker ÅF föregår med gott exempel här. De SIKTAR på, sätter upp mål för att få mer jämnvikt i könsfördelningen. Men blir denna jämnvikten för påtvingad kan det ha negativa konsekvenser. Men det är bara vad jag, ellen, menar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *