technology

Smartphones i all ära, men ibland är de inte det smidigaste som finns. Vem har inte irriterat sig på när man i vinterkylan måste plocka upp mobilen ur fickan och med frusna fingrar knappa in ett meddelande? Eller när man i köket läser recept på mobilen och inte kan scrolla ner för att man är kladdig om fingrarna? (Jag vet, I-landsproblem.) För inte alltför länge sedan fanns det inte ens något som hette sms:a, men vi vänjer oss fort vid den snabba utvecklingen. Och snabbare går det. Det senaste är de små teknikprylarna, som de smarta klockorna, glasögonen och andra wearables.

SVT visare ett kort reportage i veckan där de tog upp just de små teknikprylarnas framfart. Satsningen på det som är ännu mindre och ännu mer tillgängligt – ännu mer bekvämt för oss. Där röststyrningen spelar roll, så att vi slipper att bekymra oss om de små problemen jag nämnde ovan. Kruxet idag är bara att röststyrningen idag inte fungerar helt tillfredsställande, vilket vi nog alla som har provat på har fått erfara. Titta gärna på klippet – det är ganska humoristiskt!

voice

Framförallt ligger utmaningen dock i att ändra vårt beteende – att få oss att bryta våra invanda mönster. Att börja prata istället för att knappa. Och jag förstår, för jag känner mig ännu inte heller helt bekväm med att prata med min telefon. Jag gissar att det är en vanesak, men en del saker känns kanske lite löjliga att säga…

Hur vår relation till våra teknikprylar kommer att se ut kan man också fundera över. Frågan var aktuell tidigare i år när filmen Her rullade upp på biodukarna. Mycket intressant film. Handingen utspelar sig inom en snar(?) framtid, där ett nytt interaktivt operativsystem har kommit ut på marknaden. “Her” syftar alltså på operativsystemet Samantha, som den frånskilde huvudpersonen införskaffar och förälskar sig i. Som i en riktig människa.

Samtidigt som interaktionen mellan människor och maskiner är otroligt fascinerande kan teknikens framgång också tyckas lite skrämmande. Man vet ju inte var det till slut kommer att landa. Men det är också det som är så häftigt – att det är vi som styr. Det är vi som har möjlighet och makt att skapa och forma framtiden.

Johanna


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *