Något som de flesta studentstäder har gemensamt är – just det, en cyklande befolkning. Vissa städer är mer cykelvänliga än andra, men ni måste hålla med om att det överlag är ett utmärkt sätt att transportera sig på. Billigt, miljövänligt och smidigt. Förutom när det regnar såklart.

Även i München verkar cykeln vara det sätt man tar sig runt på. Om man inte är överförtjust i U-Bahn vill säga. Jag införskaffade mig häromdagen en begagnad som verkar rulla på ganska bra. Däremot tycker jag alltid att det kan vara lite klurigt att lista ut vilka inofficiella cykelregler som gäller i en ny stad. Särskilt i en storstad där man inte är van vid trafiken. Och kanske inte vid så mycket trafik överhuvudtaget. Visst, jag tog mitt körkort strax efter min 18:e födelsedag, men därefter har jag inte satt mig i förarsätet alltför många gånger. Vilket jag säkerligen lär ångra den dagen då jag faktiskt behöver köra någonstans.

Ja ja, tills vidare rättfärdigar jag det med att jag får mer motion, sparar pengar på bensin och sparar på miljön. I framtiden kan jag förresten mycket väl tänka mig att investera i en cykel som den på bilden ovan, gjord av återvunnet material. Smart va?

Som student får man kanske dock nöja sig med en gammal begagnad cykel. Både på grund av kostnaden och risken för stöld. I Lund sägs det att den som får sin cykel stulen får lov att stjäla någon annans. Nja, jag vet inte om jag tycker att det är en så bra idé. Har man fått sin cykel stulen alltför många gånger kanske man snarare bör investera i en sådan här. Cykeln som inte går att stjäla; uppfunnen av tre ingenjörsstudenter från Chile.

Och det är väl just det man brukar säga – nöden är uppfinningarnas moder!

Johanna


3 Comments

Hanna · July 14, 2015 at 11:23 am

Hej – var köper man begagnade cyklar i München – i Linköping finns en lokal blocketliknande sida för studenter – finns något motsvarande där? Tack på förhand (ska åka dit i september)

Johanna Öjeling · July 14, 2015 at 5:40 pm

Hej! Det finns tyvärr inget Blocket-liknande men däremot finns en hel uppsjö av olika Facebook-grupper där folk kan lägga ut annonser. Sök på t ex “Erasmus Munich 2015”.

Själv ville jag vara säker på att cykeln var i gott skick så jag köpte min i en secondhandbutik på Nymphenburger Straße 25. Sparar man kvittot så köper de tillbaka cykeln för halva priset när man inte behöver den längre.

Lycka till och hoppas du får det bra i München!

Hur svårt kan det vara att skilja på mitt och ditt? · June 18, 2015 at 6:44 pm

[…] på att cykeln är nästan helt ny och knappt använd. Jag borde kanske ha satsat på en cykel som inte går att stjäla, men jag tecknade i alla fall en försäkring. Tänkte att det vore dumt att inte göra det när […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *