Jag har haft min första helg sedan de nya kurserna drog igång. Min tanke var att ha en helt ledig lördag och sedan plugga lite på söndag. Egentligen ville jag ha en helt ledig helg men jag har knappt hunnit räkna några av de rekommenderade uppgifterna i Elektroteknik då det varit lite strul med att få tag i rätt bok.

Lördagsmorgonen kom och jag var väldigt verbal om vilken pluggfri dag jag skulle ha. Tills jag kom på att jag skulle samla in data till labben i matematisk statistik. Istället för en pluggfri dag blev det en dag med mätningar. Jag mätte pekfingrar på makens systerdotters kalas och på mammas kräftskiva. Tur att denna typen av ”plugg” går att kombinera med sociala aktiviteter!

Söndagsmorgonen kom och jag satte mig framför böckerna. En uppgift blev gjord, sedan en till och en till. Efter fjärde uppgiften försvann all motivation och ork totalt. Det var nog där jag insåg (kom ihåg) hur viktigt det är att ha (minst) en studiefri dag i veckan. Det är inte bra att hjärnan är uppkopplad mot skola och studier vareviga dag!

Men så hur ska man hinna ha en ledig dag när studierna tar så mycket tid?
Det här är ett problem som de flesta ingenjörsstudenter brottas med. För lets face it; utbildningen är inte jätte lätt. En av hemligheterna till lediga helger ligger i att ha 8 timmars studiedagar 5 dagar i veckan. Under gymnasietiden kom man undan med mindre. Nu börjar det bli dags att inse att CSN är chefen som bara betalar ut lönen (studiestödet) om man gjort sitt jobb (tentan och alla andra examinationsdelar). Självklart kan dessa timmar fördelas på olika sätt under läsperiodens gång, men om man vill ha lediga helger så får man tänka till. De flesta kanske börjar kring 8, om man då pluggar aktivt med en kortare rast så har man hunnit göra bort 4 timmar innan lunchen som brukar börjar kring 12. De flesta studenter jag känner brukar ta en timmes lunch. Med enkel matematik kommer vi fram till att man då kan gå hem vid 17.00.

klocka

Den här veckan har jag tillgång till all kurslitteratur och ska verkligen försöka hålla mig till 8-timmars regeln och på så sätt kunna unna mig en helt ledig helg!

Mia


3 Comments

womengineer · September 9, 2014 at 7:17 am

Med inställningen jag ska på jobbet 8 timmar är riktigt bra! Jag kör på det och då har man verkligen samvete att stänga av på helgerna! :) /ellen

Det är fredag! · September 12, 2014 at 7:26 am

[…] kanske undrar hur det har gått med de där 8-timmars dagarna för mig? Jodå, igår gick jag back men det ska nog lösa sig. Jag har ställt in siktet mot en […]

På skolan, hemma eller på Leos lekland · September 15, 2014 at 10:21 am

[…] Det är en smaksak. Och det varierar från kurs till kurs. Tidigare har jag pratat lite om när jag föredrar att studera. När det gäller vart så är jag en sådan som föredrar att gå på […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *