Måndag den 1 september. Vet ni vad det innebär för mig? Jo idag drar två helt nya kurser igång, Gundkurs i Elektroteknik och Matematisk statistik. Det ska bli väldigt spännande och jag ser verkligen fram emot att få sätta igång!

Såhär inför kursstarterna vill jag ge er några av mina bästa kom-igång tips:

Anteckningar
Anteckningarna är viktiga både i lärandet men också till tentapluggandet. Många använder rutade och häftade kollegieblock när de tar anteckningar, det gjorde jag själv i början. Om du gör det förslår jag att de har ett häfte för dina anteckningar och ett annat för dina uträkningar. Uträkningshäftet tenderar att bli fullt efter halva kursen(om du är som jag och är flitig med dina övningsuppgifter i boken) och du kommer vilja ha dina föreläsningsanteckningar samlade på en plats. Om rutorna och linjerna stör dig när du ska rita figurer (vanligt förekommande under fysiklektionerna) så kan man använda vanliga blanka papper. Kollegieblock med blanka papper kostar skjortan så jag kör med ett gäng hålade blanka A4 papper i en färgglad pärm.

Glada färger --> glada tankar

Glada färger- glada studenter

Kursinnehåll och mål
I den där pärmen som jag nämnde tidigare samlar jag även in all viktig information om kursen. Bland annat kursens mål och kursinnehåll. Jag tycker verkligen att ni ska läsa igenom dessa reda nu. Det kommer inte säga er så mycket då det mesta är nytt för er men det kommer hjälpa er fokusera lite extra när föreläsaren väl tar upp det. Sedan, när tentan närmar sig ska ni läsa igenom det en gång till och då kommer allting falla på plats.

Labbar och andra obligatoriska lektioner
Kolla igenom schemat och boka in dessa i din kalender redan nu. En missad obligatorisk labb leder till underkänt i kursen. Jag brukar skriva ut labbhandledningen och sätta in i den där pärmen.

CSN och Kursregistrering
Många av er lever säkert, liksom jag, på CSN och jag hoppas att ni inte glömt bort att lämna in en studieförsäkran. Det gör man lätt på CSN:s hemsida. I Luleå behöver vi både termins- och kursregistrera oss vid den här tiden. Glöm inte bort det!

Mia


2 Comments

Tove · September 1, 2014 at 5:49 am

Superbra tips! Själv gör jag alla anteckningar från alla kurser i ett och samma block- se’n river jag ut dem och sätter in den i var sina färgglada pärmar efter dagens slut :)

Finally the Fantastic Fall · September 2, 2014 at 10:32 am

[…] med nya pennor, nya block och pärmar är inhandlade och invigda. Life goes on! Mia har några bra kom-igång tips, läs! Jag tänker att jag fortsätter med tips som underlättar min pluggvardag, viktiga för mig men […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *