Visst behöver du envishet, lite tur, bra koncentrationsförmåga och en allmänt bra pluggtaktik för att klara en kurs. Men det finns en sak till som jag ska berätta om här. Hemligheten som gör att du klarar dig igenom programmet.

Sommaren innan jag började plugga till civilingenjör tänkte jag att jag hade en ganska bra uppfattning om vad jag skulle göra efter studierna. Jag skulle vara ute i naturen mycket för att ta prover, jag skulle ägna år på ett kontor för att komma på en bra lösning för världens milijöproblem och jag skulle gå på möten för att prata med andra ingenjörer om ingenjörsmässighet. Typ.

Sedan började jag plugga. Jag förstod inte alls varför jag behövde många av kurserna. Behövde jag verkligen läsa all matte? All kemi? Mycket var roligt (okej, kanske inte matten) men kunskapen saknade ofta koppling till verkligheten. Så det kom perioder när jag vacklade. Ville jag verkligen bli ingenjör? Lärare i kemi kanske var ett bättre alternativ eller varför inte talpedagog? Mina klasskamrater sa åt mig att gå på de alumkvällar (när utexaminerade ingenjörer kommer och pratar om vad de jobbar med) som WAWE (programmets studentförening) anordnar för att få inspiration. Jag gick på en, första året. Efter det tyckte jag liksom att jag har hade tid. Dumt av mig.

För att ta sig igenom de delar av sin utbildning som inte är så inspirerande måste man komma ihåg varför man började läsa det. Jag var så inne inne på att klara mina kurser att jag totalt glömde bort varför jag valt att läsa dem. Och när jag väl kastade ett öga på mitt “varför” (för att få ut en examen och lösa miljöproblem) insåg jag att jag hade lärt mig tillräckligt mycket för att definiera det ännu bättre. Jag insåg att jag ville jobba med dricksvattenrening.

Hade jag nu bara gått på de där alumnkvällarna som jag skrev om tidigare hade jag kanske inte behövt vänta i tre år innan jag insåg det. Då hade jag fått flera olika karriärval serverade på silverfat. När jag väl förstod att jag ville arbeta inom dricksvattenrening så började jag ta reda på mer inom området. Jag hittade intervjuer med människor som arbetade med det jag ville arbeta med. Jag hittade faktatidningar. Jag hittade företag där jag ville jobba. Utan att inse det så hade jag börjat leta inspiration till mina studier.

Det kanske låter konstigt att jag inte gjorde det här tidigare. Det pratas ofta om att ha tydliga mål om man vill komma någonstans i livet. Problemet för mig var att jag blandade ihop begreppen mål och delmål. Jag tänkte att det är ett mål att klara en tenta, men det är bara ett delmål. Målet är att få arbeta med det jag vill, på mina villkor. Så länge min utbildning kan ta mig dit så kan jag stå ut med att inte alltid riktigt veta vad jag behöver alla kurser till. (Och ska jag vara ärlig har jag så här i efterhand ofta förstått varför jag behövt läsa en kurs även om jag inte förstod det just då. Sedan hade jag ju kunnat fråga föreläsaren för kursen…)

Hemligheten för att klara sig igenom en utbildning är alltså…

(dum, dum, dumm, stora trummor i bakgrunden. Lite fyrverkerier också)…

… Att söka inspiration.

Blev det antiklimax nu?

Nej, jag lovar. På samma sätt som du kanske köper hem Elle varje månad för att inspireras av deras modereportage så kan du leta plattformar för att inspireras av det du vill arbeta med. Och på så sätt också göra din målbild tydligare. Glöm inte att underhålla din inspiration. Försök att hitta den regelbundet.

Varför publicerar jag då den här texten nu och inte under höstens första tentaperiod när inspirationen kanske tryter som mest? Jo, det är nu du verkligen har tid. Ta en regnig kväll, en kopp the, lite Lejonet och Björnen-glass, Google och djupdyk i din utbildning och var den kan ta dig. Hitta inspirationskällorna innan utbildningen börjar. Du kommer bli så taggad att du inte kan vänta på att rycka ned alla ingenjörers bibel, Physics handbook, från hyllan i bokhandeln.

Skärmavbild 2014-08-03 kl. 17.26.58

Dagens inspirationskälla: Rening av avloppsvatten i San Diego. Som annars är en stad som importerar(!) väldigt mycket dricksvatten. Inget dricksvatten, inget San Diego. Klicka på bilden för att komma till artikeln.

Så, gå in på SMHI, leta upp nästa regniga kväll och boka in den till egentid/inspirationskväll. Det kommer bli super!

/ Tove

PS. Andra sätt att hitta inspiration är att ha små projekt, som Sofie, eller något helt annat än utbildningen vid sidan av för att få ombyte, som Jenny. DS.

PPS. Att jag sedan även snöat in mig på både biogastillverkning och uppströmsarbete, förutom dricksvattenrening, gör att det bara blir ännu roligare att söka inspiration och plugga! DS.


1 Comment

Mia · August 5, 2014 at 5:11 pm

Det här är någonting jag verkligen måste bli bättre på!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *