Dockor. Prinsessklänningar. Glittriga tiaror. Och rosa, rosa, rosa. Känner ni igen det? Själv har jag inget emot det alls. Jag tycker inte om när folk säger, lätt nedvärderande, om små flickor, “Hon älskar prinsessor. Och att leka med dockor. Allt som glittrar”. Ja, än se’n? Det i sig är inget problem. Problemet är de kroppsideal som ofta kommer med på köpet. Annars handlar de flesta prinsesslekar mycket om att ta hand om varandra och det är väl inte så dåligt. (Jag hör förresten sällan någon besviket säga “Han älskar bilar. Och svärd. Och blått, blått, blått). Det jag tycker är synd, angående flickor, är att de nästan bara uppmuntras till att leka med dockor och prinsesskläder (tvärtom för killar då). Tjejer uppmuntras inte till att upptäcka saker på samma sätt som killar gör (Visst har ni läst Mias inlägg?). Och, ja, det är långt ifrån alltid föräldrarna som aktivt uppmuntrar dem till det. Men omvärlden gör det. För leksaksgången säger till flickorna att de borde vilja ha rosa, glittriga saker.

Det var en ingenjör som bestämde sig för att göra en ny typ av leksak till tjejer. En sådan som gör att de utvecklar andra sidor hos sig själva än omvårdnad och utseende. Hon heter Debbie Sterling. Ringer det en klocka? Kommer ni ihåg reklamfilmen som delades på Facebook för ett tag sedan? Den som Hannah skrev om, reklamfilmen för en teknikleksak som riktade sig mot tjejer?

Det är Debbie som ligger bakom Goldie Blox. Hon insåg att om vi vill att tjejer ska intressera sig för teknik i större utsträckning så måste vi förpacka teknikleksaker på ett annat sätt än de som riktas mot killar. (Jag säger inte att det ligger i generna, men hon upptäckte i alla fall att flickorna tyckte mycket bättre om hennes leksak när hon utvecklade den på ett annat sätt än hur teknikleksaker vanligtvis görs.)

Skärmavbild 2014-07-29 kl. 19.59.07

Debbie: ”Why did she ever think a creative, artistic girl like me would like engineering?”

I alla fall. Här kommer helgens inspirationsfilm. Luta er tillbaka och njut när ni lyssnar på hur Debbie tog en ingenjörsexamen och sedan började arbeta för att fler tjejer ska följa i hennes fotspår. Här nedan är först några godbitar.

They took me by the chin and said I was smart. I didn’t wanna be smart. I wanted to be pretty.”

”Why did she ever think an creative, artistic girl like me would like engineering?”

“Engineering is a skill set to build anything in your head.”

 

Vill du ha något ordentligt att bita i rekommenderar jag en artikel från NY Times som går på samma tema. Varför finns det så få tjejer inom de “hårda” vetenskaperna?

Och just det, du har väl inte missat att läsa inlägget jag skrev förra veckan, med bl.a. tips på sommarpratare?

/ Tove


1 Comment

Varför skriver jag för Womengineer? · February 11, 2015 at 9:33 am

[…] fram i våra inlägg. Läs gärna Toves inlägg om coola, kreativa och uppfinningsrika Debbie här. Ni kan också läsa om hur hjälten Brittany bekämpar bröstcancer här. Dessutom finns en hel […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *