“DET FINNS OFTA MYCKET HJÄLP ATT FÅ, BÅDE INOFFICIELLT FRÅN KLASSKOMPISAR MEN ÄVEN FRÅN MER ORGANISERADE EXTRA ÖVNINGSTILLFÄLLEN MED STUDENTER FRÅN HÖGRE ÅRSKURSER”

Hej Julia, hur är läget?
Tack, det är bra.

Du har pluggat Teknisk Design på Chalmers i Göteborg. Hur kom det sig att du valde den utbildningen?
I efterhand är det intressant att tänka på, att när man valde utbildning så visste man inte så mycket vad det innebar eller vad man tänkte sig jobba med. I slutet av gymnasiet pendlade jag mellan att bli någon form av ingenjör, industridesigner eller arkitekt. Jag kom fram till att jag ville jobba med produkter hellre än hus, men tänkte att industridesign var för konstnärligt (det tror jag dock inte idag). Jag läste om Teknisk Design på Chalmers och det lät helt perfekt. Jag började dock inte direkt efter gymnasiet, men efter 1,5 år i London bestämde jag mig för att läsa upp mina två sista betyg för att komma in på Teknisk Design, eftersom det tilltalade mig mest.

Vad är enligt dig det bästa med att vara ingenjör?
Det är att få driva utveckling, att få lösa problem och vara kreativ. I min roll är det inte en självklarhet att ha en ingenjörsbakgrund men jag tycker jag har stor nytta av att ha ett ”ingenjörstänk”. Det är också en stor fördel i kommunikation med andra ingenjörer.

Vilken var den jobbigaste kursen du läste på Chalmers?
Det beror på vad man menar med jobbigt. Jag har lagt ner otroligt mycket tid och energi på projektkurser inom Teknisk Design, det har för det mesta varit roligt men tenderar att bli stressigt på slutet och då känns det så klart lite jobbigt. Att sätta fingret på den jobbigaste kursen är svårt men det borde ju vara någon som var både tråkig och svår, kanske någon kurs där man behövde läsa mycket artiklar och skriva mycket eller någon mattekurs.

Du arbetar som User Experience Designer på Seamless. Vad innebär det?
För att ge en bra förklaring måste jag först berätta vad Seamless gör; Seamless är ett svensk företag som jobbar med mobila betalningar och förbetalda refillkort, till exempel mobiltelefoner. Vi finns globalt och erbjuder tjänster och system för mobiloperatörer, distributörer, handlare och konsumenter.

Jag jobbar nästan uteslutande med vår mobila betalningstjänst som heter SEQR. Det är en tjänst där konsumenter kan betala med sin smarta mobil i butik, online och i mobilen genom att använda vår app.

Jag jobbar med användbarheten av hela tjänsten och designen av appen. Det innebär att jag jobbar nära ”product managment” för att ta fram vad som är kommande funktioner samt att undersöka behovet för olika funktioner och förbättringar. Sen jobbar jag och min kollega med hur interaktionen ska fungera, i vilken ordning man gör saker, var olika val placeras etc. och ritar på hur det ska se ut i appen. Efter det jobbar vi tillsammans med utvecklarna (programmerarna) för att bygga funktionen. Jag jobbar även med andra delar av företaget då det handlar om förståelse av tjänsten, användningstester, varumärke och design.

Här är också ett roligt youtube-klipp som får en att reflektera över hur digitala tjänster fungerar ibland.

Vad gör du en vanlig tisdag på jobbet?
Det kan vara väldigt olika beroende på period. Men i tisdags så började jag dagen med att kolla mailen och sen fixa lite med grafik, en bild på ett ställe såg märklig ut och jag behövde tillsammans med utvecklaren lösa det. Lite senare på förmiddagen diskuterade jag med en teknisk projektledare hur en liten funktion bäst skulle implementeras och hur vi skulle presentera det för användaren. På eftermiddagen gick vi sedan igenom det med utvecklingsteamet varefter jag dokumenterade de beslut vi tagit. Resten av dagen jobbade jag med att skriva en utvärdering av en användningsstudie vi just gjort av vår kommande Windows phone 8 app.

Måste man vara duktig på matte för att ta sig igenom en ingenjörsutbildning?
Det är främst de första åren som har mycket matte, såklart beroende på inriktning. Så det hjälper väl om man är det tror jag. Jag tycker själv inte jag är bra på matte, men man tar sig igenom det. Det finns ofta mycket hjälp att få, både inofficiellt från klasskompisar men även från mer organiserade extra övningstillfällen med studenter från högre årskurser.

Vilken är enligt dig den just nu coolaste tekniken i vår vardag?
Tills vi har trådlös elektricitet så tycker jag det är 3D-printing av implantat i titan, exempelvis skallben och knäskålar. Som tex Arcam i Göteborg gör.

Förställ dig att du träffade en 20-årig version av dig själv på en fest. Vilket råd skulle du ge dig?
Ta inte för allvarligt på allting, välj vad du lägger ner din själ på och bara “gör” det andra. Det andra är att det finns tid, man behöver inte hinna med allt man vill innan man är 25.

Till sist, vad händer i helgen?
Denna helg blir ganska lugn, middag med en god vän på fredag kväll och sedan ska jag träffa min bror och tjej på lördag. På söndag ska jag på ett seminarium om normkritiskt tänkande som jag ser mycket fram emot. Seminariet ordnas av en organisation som heter Tamam där jag är aktiv i en grupp som ordnar aktiviteter för ensamkommande flyktingar.

Tack!

[Intervjun skapades den 16 Juli, 2014]


1 Comment

Från Teknisk design till User Experience Designer · augusti 27, 2014 at 3:35 e m

[…] Julia Davidsson är tjejen som åkte till London under 1,5 år efter gymnasiet, pendlade mellan att bli någon form av ingenjör, industridesigner och arkitekt och tillslut landade i valet Teknisk Design på Chalmers. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.