Jag tror att alla människor har någon slags större eller mindre “uppskjutarknapp” inom sig. Vissa är väldigt bra på att använda den, andra använder den nästan hela tiden tills det inte är möjligt längre.

Jag brukar vara bra (nåja, ganska) på att få saker gjort på en gång. Men en av de saker jag har skjutit upp ett bra tag är min omtenta i Mekanik II. En chans att skriva den tentan kommer i slutet av augusti och då tänker jag verkligen satsa på att klara den. I torsdags förra veckan satte jag mig ner för att börja plugga.

Skärmavbild 2014-07-06 kl. 07.55.11

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av lite saker jag har upptäckt fungerar för mig när jag pluggar mekanikkurser.

  • Gör enhetsanalyser! Du upptäcker direkt om du är på fel väg. Lovar. Superbra.
  • Skriv din egna formelsamling även om du inte får ta med den på tentan. Ha den eventuella tillåtna formelsamlingen vid sidan om när du skriver den också, så att du vet vilka formler du måste kunna utantill.
  • Planering är A och O. Vad ska du läsa och när ska du läsa det? Det är alltid svårt att planera första gången jag läser en kurs, tycker jag, för jag vet inte vilka delar som kommer att vara svåra. Då funkar ett utkast bra. Desto lättare när jag redan har läst kursen och vet vad jag har svårt för.
  • Jag har en metodik som brukar hjälpa mig när jag ska lösa ett problem:
  1. Rita upp problemet. Hur ser det ut? Vilka krafter verkar var?
  2. Vad vet jag? Vilka storheter vet jag?
  3. Specificera problemet. Vad exakt frågar de efter? Går det att skriva om på ett mer lättförståeligt sätt? Och går frågan att missförstå så att jag måste fråga föreläsaren om vad som menas?
  4. Vilka formler har jag som kan hjälpa mig att lösa problemet?
  5. Nu tar jag hjälp av punkterna ovan och försöker lösa problemet…

Jessika skriver också bra om hur viktigt det är med förberedelser när man ska plugga. Läs gärna den.

Nu skriver jag ju den här texten mitt i sommaren när många inte brukar plugga så mycket. Men kanske finns det några av er som ska läsa en förberedande kurs i matematik i sommar? Tipsen ovan funkar för matteplugg också :)

/ Tove


4 Comments

Ylva · July 8, 2014 at 5:28 am

Jag ska också skriva Mekanik 2 i slutet av sommaren. Och Fasta tillståndets fysik. Det är mina sista kurser. Sitter precis med det sista på exjobbet. Snart färdig! Ska bara ta de förbenade tentorna också…

womengineer · July 8, 2014 at 2:28 pm

Jag håller tummarna för dig, Ylva! Vi kommer vara så glada när vi har klarat dem.

Vad fantastiskt att du snart är klar med hela utbildningen :)

/Tove

Mia · July 9, 2014 at 5:38 am

Själv ska jag plugga Energiteknisk apparatteknik och tillvägagångssättet är i princip desamma. I början av pappret man löser uppgiften skriver man Givet för att sedan radda upp det man vet. Därefter kommer Sökt och det ska helst formuleras med ett ord och man ska skriva dit enheten! Sedan kommer självklart Lösningen med numrerade ekvationer och tillsist kommer Svar med rätt antal värdesiffror och enheten.

Lycka till med pluggandet!

Konsten att inte bli rädd för Physics handbook · September 16, 2014 at 5:00 am

[…] är Physics handbook en av de böcker jag använt mig mest av under utbildningen. Jag har slitit med den. Och jag har lärt mig att hantera den. Vi har blivit vänner, trots en del bråk på […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *