Sommarlovet är igång på allvar och många av er börjar inse att någonting måste hända till hösten. Ni som tänkte “äh, det ordnar sig”, “men jag vet ju ändå inte vad jag vill bli” eller “nästa år …” har kanske börjat tänka om. Nu vet ni att ni vill bli ingenjörer! Men hur gör man om man sket i fysik 2? Eller om man läste Barn och Fritid? Vad gör man om man inte är behörig? Tänk om betygen inte räcker och hur sjutton gör man för att komma in redan till hösten?! Lugn, bara lugn. Det finns flera vägar att gå och jag kommer guida er igenom dem i en serie blogginlägg.

Förra gången gick jag igenom vad man kan göra om man saknar en kurs eller två för att vara behörig att söka in till ingenjörsutbildningarna. Den här gången ska jag berätta lite om vad man kan göra om det visar sig att man har valt helt fel utbildning.

Själv läste jag medieprogrammet när jag gick gymnasiet. Det var väldigt roligt och lärorikt på många olika sätt och jag lärde känna en helt bunt underbara människor. Det är tre år av mitt liv som jag inte vill ha ogjort. Visst var det tråkigt när jag insåg att jag hade en hel drös med kurser som behövde klaras av innan jag fick söka in till min drömutbildning men jag misströstade inte. Istället började jag med att söka in på komvux. Efter att ha läst matte b och lite andra kurser sökte jag sedan in på Tekniskt Basåret i Umeå.

Så vad är ett Basår?
Jo det är en utbildning som blivande ingenjörer och naturvetare kan läsa om de saknar behörighet. Som namnet antyder år utbildningen ett år långt och ges ut av de flesta universitet. Redan här kan man välja olika inriktningar, i Umeå erbjudes basår med inriktning mot Jämgmästare, biomedicin, naturvetare (naturvetenskapligt basår), civilingenjör och högskoleingenjör (tekniskt basår). När man väljer att läsa det teniska basåret får man studera mattematik, fysik och kemi. Kurserna ges på gymnasienivå (man får alltså inga högskolepoäng) men utbildningen sker under högskoleliknande förhållanden. I Umeå hade vi föreläsningar där man fick anteckna så pennorna glödde, vi fick rekommenderade uppgifter, vi hade räkneövningar, en hel del labbar, duggor och varje kurs avslutades med en salstenta. Och givetvis hölls utbildningen på campus vilket gjorde att vi fick bekanta oss med miljön, vi fick stå i microkön med våra matlådor och vi fick gå på studentpubbarna. Många tycker, liksom jag själv, att det här var en väldigt bra förberedelse inför universitetsstudierna.

Låter det här intressant? I så fall ska du surfa in här. Basåret ges på många universitet och en sak som är bra att komma ihåg när man väjer vart man vill studera är platsgarantin. Universiteten brukar  garanterar en plats på deras ingenjörsutbildningar om man fullföljer deras basår. Hur det går till varierar mellan olika skolor men det går att läsa sig till på utbildningens hemsida.

Vägen kanske blir längre än du tänkt dig.Men kom ihåg att hårt arbete oftast lönarssig!

Vägen kanske blir längre än du tänkt dig. Men kom ihåg att hårt arbete oftast lönar sig!

Många av oss gör val som vi senare ångrar. Många av oss gör val som vi är nöjda med samtidigt som vi önskar att resultatet blivit ett annat. Och ännu fler omvärderar det vi tyckte var viktigt den där vårkanten när vi gick i 9:an och skulle välja vad vi skulle spendera resten av våra liv med. I och med basåret har ni ännu en väg att som kommer leda till slutmålet Ingenjör. Denna väg är kanske lite längre än ni önskar men den är så otroligt rolig. Var inte rädda för att spendera ett år med det här, det är värt det!

Nästa gången ska jag berätta om vad man gör om betygen inte räckte till och hur ni ska kunna börja studera redan till hösten.

Glöm inte bort att läsa de andra delarna här:
Del 1 – komvux
Del 2 – basår
Del 3 – höja betygen och sen ansökan

 

Mia


2 Comments

Behörighet Del 1 – komvux · July 4, 2014 at 6:15 am

[…] jag ta upp problematiken som uppstår om man har gått ”fel” utbildning på gymnasiet: Behörighet Del 2 – Basår Därefter ska jag berätta lite om vad man kan göra om betygen inte är tillräckligt bra och hur […]

Behörighet Del 3 – Höja betyd och sen ansökan · July 7, 2014 at 6:12 am

[…] gått igenom vad ni kan göra om ni saknar några enstaka kurs och vad ni kan göra om ni saknar flera kurser. Idag är det dags för den sista delen i Behörighetsserien och idag tänkte jag gå igenom vad ni […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *