Sommarlovet är igång på allvar och många av er börjar inse att någonting måste hända till hösten. Ni som tänkte “äh, det ordnar sig”, “men jag vet ju ändå inte vad jag vill bli” eller “nästa år …” har kanske börjat tänka om. Nu vet ni att ni vill bli ingenjörer och ni vill blir det så snart som möjligt! Men hur gör man om man sket i fysik 2? Eller om man läste Barn och Fritid? Vad gör man om man inte är behörig? Tänk om betygen inte räcker och hur sjutton gör man för att komma in redan till hösten?! Lugn, bara lugn. Det finns flera vägar att gå och jag kommer guida er igenom dem i en serie blogginlägg.

Ni som har surfat runt på Antagningen.se och sökt in på olika utbildningar har redan stött på begreppet behörighet. För att söka in på de olika ingenjörsprogrammen behöver ni både grundläggande behörighet  och särskild behörighet. Att vara behörig innebär att man ska ha läst rätt kurser för att få söka in. Den grundläggande behörigheten har alla som har ett slutbetyg. När det kommer till den särskilda behörigheten handlar det om att ha läst kurser som står utanför den grundläggande behörigheten. Det kan handla om att man ska ha läst matematik och fysik på gymnasienivå innan man får börja läsa till ingenjör. Den särskilda behörigheten anges när vi kollar på utbildningarna. Ett exempel ser ni på bilden nedan.

Såhär ser det ut om ni vill söka till Civilingenjör med inriktning mot Hållbar energiteknik (HET) i Luleå.

Men hur gör man då om man inte är behörig? Kanske var  den där sista terminen under gymnasiet lite extra tung och ni missade betyget i matematik 4 eller fysik 2. Kanske tänkte ni, just då när skoltröttheten var som värst, att ni ändå inte skulle plugga till ingenjörer och sket i kemin. Är det kört? Självklart inte! Saknar ni någon enstaka kurs så skulle jag rekommendera er att ta kontakt med komvux. Det enklaste sättet att hitta till just ditt komvux är att gå in på google och därefter söka på “komvux” och den stad du vill studera i. Ett exempel ser ni på bilden nedan.

exempel komvux

 

När ni har hittat till rätt hemsida får ni försöka hitta ett telefonnummer eller en mejladress. Oftast står det hur man ska söka in direkt på hemsidan men jag brukar föredra att prata med någon. Här uppe hos mig brukar man få hoppa på mattekurserna mitt i terminen medan kurser i historia och samhällskunskap kräver att man börjar vid kursstart. Det fungerar lite olika på olika ställen så se till att googla och ringa!

vagen2

Ge inte upp! Det är inte kört bara för att man råkade klanta till sig och inte lyckades få betyg i alla kurser. Vi har alla möjligheter att lyckas och flera vägar att gå. Vägen kanske inte blir så rak och fin som vi önskat, men vad gör väl det? Vi lär oss allteftersom och vi växer med varje steg vi tar. Glöm inte bort de, du är din egen lyckas smed!

 

Nästa gång ska jag ta upp problematiken som uppstår om man har gått “fel” utbildning på gymnasiet: Behörighet Del 2 – Basår
Därefter ska jag berätta lite om vad man kan göra om betygen inte är tillräckligt bra och hur man gör för att få börja plugga redan nu till hösten: Behörighet Del3 – Höja betyg och Sen ansökan

Mia


8 Comments

Linnéa C · July 2, 2014 at 7:28 am

Ser framemot att läsa ditt nästa inlägg om mitt “misstag” och den finaste utbildningen som Umeå Universitet kan erbjuda (i alla fall med några av de bästa studenterna ;) )

lisa · July 2, 2014 at 8:37 am

Jag har läst in på komvux under våren och söker ingenjör till hösten! Vilket fint inlägg om att inte ge upp!! :)

Mia · July 2, 2014 at 8:48 am

Vad härligt att läsa! Jag läste själv på komvux innan jag hoppade på basåret för att sedan fortsätta mot ingenjörsutbildningen. Det går, ibland får man bara kämpa lite extra :)

Magdalena · July 2, 2014 at 2:42 pm

Jag gick till min kommuns studie-och vägledningscentrum och anmälde mig till en kurs i matte 5 på Hermods. Kursen läste jag sedan över nätet genom att jag skickade in olika uppdrag och slutligen gjorde jag en muntlig eximination via en webbkamera. Detta gjorde att jag även kunde läsa kursen utomlands vilket jag var en del under våren. Vill bara belysa att det finns fler vägar än komvux. Till hösten har jag sökt civilingenjör tack vare denna kursen.

Mia · July 2, 2014 at 4:27 pm

Magdalena: Ja det finns flera vägar att gå! Och det är super bra att ni delar med er :)

Behörighet Del 2- Basår · July 4, 2014 at 6:14 am

[…] inte bort att läsa de andra delarna här: Del 1 – komvux Del 2 – basår del 3 – höja betygen och sen […]

Behörighet Del 3 – Höja betyd och sen ansökan · July 7, 2014 at 6:11 am

[…] de två tidigare delarna har jag gått igenom vad ni kan göra om ni saknar några enstaka kurs och vad ni kan göra om ni saknar flera kurser. Idag är det dags för den sista delen i […]

Såhär gick det till när jag bestämde mig · April 14, 2015 at 11:18 am

[…] på komvux gick riktigt bra. Min lärarinna i naturkunskapen visade mig att kemi och biologi var riktigt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *