Det här med tjejer och killar… eller det börjar väl egentligen redan vid pojkar och flickor. Alla dessa normer, alla dessa “fack” vi använder när vi kategoriserar. Jag vet. Jag har själv varit flicka, jag var själv en tjej och försöker nu landa i rollen som kvinna. Idag är jag vuxen nog att ta mina egna beslut. Jag arbetar aktivt på att inte låta mig påverkas av omgivningens fördomar och inser att jag är en person, inte ett kön.

Det här är någonting jag reflekterar över väldigt ofta. Inte bara för att det ligger mig varm om hjärtat och jag verkligen brinner för Womengineers mål utan också för att jag har en lite flicka (och en pojke) som ska ledas in i den vuxna världen. Hur gör man? Hur får man dem att växa upp till den personen de vill vara?

Ibland känns det omöjligt, speciellt då denna video representerar verkligheten:

A new Verizon commercial cites a sad statistic by the National Science Foundation: 66 percent of 4th grade girls say they like science and math, but only 18 percent of all college engineering majors are female.

Läs mer här

Hur ska vi någonsin få in fler tjejer i ingenjörsbranschen om vi inte tillåter dem att utforska? En ingenjör ska för all del vara bra på matematik men man kommer ingenstans utan att vara nyfiken! Viljan att utforska och utreda. Frågor som Varför och Hur ska vara drivkraften. Modet att försöka, misslyckas och sedan försöka igen är a och o.

Min lilla trollunge utforskar, trotts klänning och två X-kromosomer!

Min lilla trollunge utforskar, trotts klänning och två X-kromosomer!

Det är dags att tänka om. Det är dags att tänka rätt. Fy skäms på er som försöker begränsar era flickor bara för att spetsen och rosetterna ska hållas rena! Kläder är till för att användas. Sinnet är till för att utforska. Låt dessa kombineras i ett kaos av lera och glitter. Se till att stå bredvid, beredd att stötta och vägleda, beredd med plåster och kramar för de gånger det slinter. Men var framför allt beredd att uppmuntra och svara på frågor!

"Titta mamma, vad är det här?"

“Titta mamma, vad är det här?”

Dessutom kan ni vara tacksamma för alla de personer som vågade utforska och genom sina frågor och sin nyfikenhet har gett er tvättmaskiner som ser till att kläderna blir (ganska) rena efter alla äventyr!

Mia


4 Comments

Jenny · July 1, 2014 at 2:05 pm

Så klokt!! Jag är övetygad om att din lilla tjej (och kille) kommer bli riktiga äventyrare!

Tove · July 1, 2014 at 5:33 pm

Kloka tankar!

Isn’t it time we told her she’s pretty brilliant, too? | En doktor i gjuteriet · July 4, 2014 at 2:21 pm

[…] Ytterligare en läsvärd bloggare på Womenengineer är Mia, som funderar på vad vi säger våra döttrar – egentligen. […]

”Why would an creative, artistic girl like me like engineering?” · August 2, 2014 at 5:46 am

[…] uppmuntras inte till att upptäcka saker på samma sätt som killar gör (Visst har ni läst Mias inlägg?). Och, ja, det är långt ifrån alltid föräldrarna som aktivt uppmuntrar dem till det. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *