Om jag inte var det innan blev jag det i alla fall nu. Dagens besök ägde rum på Zhejiang University National Science Park som är en slags inkubator för start-ups. Här kan nystartade företag hyra in sig på en yta och få stöd både finansiellt och genom rådgivning. Byggnaden rymmer framförallt företag verksamma inom high-tech-industrin. Vi besökte bl.a. ett som tillverkade mobiltelefonspel och ett annat som arbetade med arkitektur och design.

Med plats för över 100 start-ups

Med plats för över 100 start-ups

De var alla unga studenter och nyutexaminerade som satt där och jobbade i ett litet rum. Ständigt något i rörelse. Folk gick runt och tittade på varandras arbeten, tog en kopp te eller snacks från det lilla kylskåpet, eller besökte något företag i kontoren runtomkring. Vilket härligt och avslappnat klimat det verkade vara!

I en av de första kurserna jag läste på min utbildning, Industriell ekonomi allmän kurs, fick vi en introduktion till entreprenörskap. Jag minns att en av våra gästföreläsare var en ekonomistudent som berättade om sitt nystartade företag. Han sa att den bästa tiden att starta företag är just under studietiden, eftersom man då har mycket fritid och en säker inkomst genom CSN.

Jag har flera gånger genom att lyssna till olika slags entreprenörer blivit inspirerad till att starta något eget. Tänk vad roligt att kunna skapa något helt själv och säga att ”allt det där, det har jag byggt upp”. Men så har vi det lilla problemet som kallas tid. När jag väl får tid, då ska jag allt ta tag i min affärsidé. Kanske nästa termin, för då kommer jag nog att få mer tid. Eller nästa igen.

Vi ingenjörsstudenter skojade om gästföreläsarens kommentar om fritid och sa att det kanske gällde för ekonomistudenter, men fritid var inget som vi blivande civilingenjörer kände till.

Fast kanske låg det något i det han sa trots all. Vid Lund universitet finns också en inkubator och jag är säker på att det förekommer även vid Sveriges andra stora lärosäten. Läser man vid ett universitet som erbjuder den sortens hjälp så har man ju faktiskt chansen att få allting serverat: hjälp och stöd av erfarna personer, en arbetsplats att jobba på, en omgivning med andra entreprenöriella själar och inte minst en fantastisk möjlighet till att bygga ett nätverk. Så har man en idé som man verkligen tror på och som man brinner för att förverkliga – då tror jag inte att man ska låta sig begränsas av det här med tid.

Johanna


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *