Nu har min sommarkurs i Kina satt igång på riktigt. Alla 20 studenter är anlända, registrerade och incheckade på hotellet. Många av oss fortfarande med spår av jetlag. I söndags introducerades vi till programmet och fick sedan få en rundtur på campus. Universitets fem campus täcker tillsammans en yta på 5,3 kvadratkilometer och där går att finna allt från undervisningslokaler, supermarkets och sjukhus, till restauranger och en skolmatsal som en gång i tiden lär ha rymt hela 20 000 (!) studenter. Det är nästan vad jag skulle kalla ett samhälle.

Campus

Här har vi våra lektioner

Den genomgripande uppgiften under kursens två veckor är att hitta en affärsidé som skulle fungera i Hangzhou och utveckla en affärsplan för denna. Vi är indelade i fyra grupper som alla får varsin mentor i form av en lokal entreprenörer till hjälp. Min grupps mentor är en italienare som heter Francesco och har en glassbar. Inte helt fel enligt mig, eftersom han bjuder oss på gratis gelato!

Igår tillbringade vi större delen av dagen vid West Lake som är den stora turistattraktionen i staden. Googlar man på Hangzhou är det sannolikt bilder på West Lake som man kommer att få upp. Tanken med turen längs sjön var att vi deltagare skulle lära känna varandra bättre och inspireras av omgivningen för att hitta nya affärsmöjligheter. Först tyckte jag att det kanske lät lite fånigt och uppstyltat, men faktum är att det var en så vacker omgivning att vi nog alla fick ny inspiration.

West Lake

Promenad längs West Lake

För att börja tänka i andra banor och upptäcka nya möjligheter kan ett miljöombyte vara just det som behövs. Det är så lätt att fastna i samma gamla mönster och för att bryta dessa krävs ofta hjälp av något utifrån.

Det har jag även märkt vid en sådan sak som grupparbeten i skolan. Det är så enkelt att dras till samma personer som man brukar samarbeta med. Ofta är dessa även kompisar man umgås med privat. Man vet att man fungerar bra ihop och var man har varandra. Men samtidigt kan det i längden bli lite tråkigt. Man tenderar att alltid inta samma roll och det kan kännas som att motivationen blir allt lägre för var gång.

De gånger jag däremot samarbetar med någon ny person så anstränger jag mig alltid lite extra. Man känner sig inte bekväm på samma sätt och vill ju visa vad man går för. Samma sak händer när man jobbar ihop med någon från ett annat program. När alla har likartad kunskap och tankesätt kan det vara svårt att komma på nya idéer, men med olika infallsvinklar kommer oftast de intressantaste diskussionerna fram.

I våra fina T-shirts

I våra fina T-shirts

Ibland behöver man helt enkelt ta sig ur bekvämlighetszonen. Det kan vara precis vad som krävs för att få ny energi, oavsett om det är genom att hitta en ny partner att samarbeta med, testa ett nytt ställe att plugga på eller göra någon aktivitet som inte alls har med studierna att göra.

Johanna


1 Comment

Hannah · June 19, 2014 at 7:28 am

Det ska bli spännande att höra vad ni kommer fram till för affärsidé! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *