“KOMBINATIONEN AV ROLIGA ARBETSUPPGIFTER, TREVLIGA KOLLEGOR OCH GODA KARRIÄRMÖJLIGHETER LOCKADE MIG TILL BERÄKNINGSVETENSKAP”

Hej Malin! Vad har du läst på universitetet? 
Jag har läst en grundutbildning i Teknisk fysik och doktorsutbildning inom Beräkningsvetenskap i Uppsala, och sedan en masterutbildning i Cambridge, Massachusetts, USA.

Hur kom det sig att du hamnade i Cambridge i USA?
– Jag gjorde exjobb på CERN, där jag träffade en kille som skulle läsa vidare på Boston University. Och jag var ju också intresserad av att komma ut i världen och se något nytt så jag hakade på. Det resulterade i en Master i Experimentell partikelfysik och kontakter som hjälpte mig att hitta ett programmeringsjobb i Cambridge senare.

Du återvände sedan till Uppsala för att doktorera i Beräkningsvetenskap istället?
Ja, jag påbörjade först en doktorsutbildning i Cambridge, men såg begränsade karriärmöjligheter inom det området, så jag avbröt efter en Master. Efter att ha arbetat några år som programmerare tänkte jag till igen, och återvände till Uppsala universitet för en doktorsutbildning. Kombinationen av roliga arbetsuppgifter, trevliga kollegor och goda karriärmöjligheter lockade mig till Beräkningsvetenskap.

Vad drömde du om att bli när du var liten? 
Jag var rastlös som liten, och hade svårt att tänka mig något jobb som jag skulle vara nöjd med livet igenom.

Just nu jobbar du som Teknisk koordinator på Ericsson, hur ser en vanlig dag ut för dig?
Den större delen av min dag är uppfylld av möten där vi framför allt pratar om tekniska lösningar, kundbehov och prioriteringar. Som teknisk koordinator så har jag ansvar för att förklara vad som behöver göras i projektet för att säkra rätt lösning, i tid, med tillräcklig kvalitet. Som du förstår så rör det sig om många delikata kompromisser. :-)

Du har ju haft diverse roliga jobb runt om i världen, vilket är det roligaste? 
Jobbet som jag har nu på Ericsson är det roligaste jag har haft, eftersom jag får jobba med intressanta människor och arbetsuppgifter, och jag har stort ansvar och inflytande.

Jag bifogar en Ericsson-film som i och för sig är lite fånig, men den har ändå en viktig poäng, tycker jag. Den handlar om hur hela samhället förändras av att vi har möjlighet att kommunicera direkt med varandra och vår omvärld. För mig är det viktigt, och det ger mig framtidstro.

Har du några tips till tjejer som vill läsa till ingenjör?
Oroa dig inte så mycket för om det kommer bli jobbigt och om du kommer att klara av det. Man växer med uppgiften, och det är berikande att möta nya utmaningar. Att ha en grundläggande förståelse för mjukvaruutveckling är viktigt även om man inte kommer att arbeta som programmerare själv.

Tack!

[Intervjun skapades den 8 maj, 2014]


0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.