Meet the women behind the Volvo YCC - Your concept car

Meet the women behind the Volvo YCC – Your concept car

Det är mycket diskussioner om bilar just nu. De ska vara miljövänliga, säkra och gärna köra sig själva. Dessutom uppfylla alla andra krav vi har på ny teknik.

Kvinnor är de mest krävande kunderna när de gäller bilar i premiumsegmentet. Vår ledstjärna var “om du möter kvinnors förväntningar, så överträffar du mäns”

säger Camilla Palmertz på Volvo till Ny Teknik. Volvo utvecklade därför en konceptbil, YCC (Your Concept Car), en bil för kvinnor av kvinnor. Flera nyheter är tekniskt framåtsyftande, utan att vara specifikt kvinnliga, som sexstegad växellåda med dubbelkoppling och automatisk start/stopp-funktion vid rödljus.

Andra mer specifika finesser är bland annat att bilen har

  • Fällbara säten, som på bio.
  • Möjlighet att fylla på spolarvätska genom ett hål bredvid bränsletanken
  • Ett kylfack i handskfacket
  • Parkeringshjälp, speciellt vid fickparkering
  • Stört förvaringsutrymme mellan framsätena, för handväska, mobiltelefon eller fika
  • Utbytbar klädsel, för större variation och bilen känns fräschare
  • En skåra i nackskyddet som gör det möjligt att köra med uppsatt hår eller hästsvans

Jag tror tekniken kommer fortsätta utvecklas under de närmsta åren, och vi kan hoppas att fler branscher tar efter Volvo, både när det gäller reklam och nytänkande. Teknik anpassad för kvinnor, av kvinnor med hänsyn till både design, funktionalitet och styrka behövs inom de flesta branscher, till exempel industrin, sjukvården och byggbranschen.

För jag tror på att ändra bilden av vem som är kund och vem som är ingenjör, och därigenom också förändra bilden av kvinnor.

/ Hannah


3 Comments

Jenny · May 5, 2014 at 7:22 pm

Spännande projekt! ..Men vore det inte fräckare om de gjorde en bil designad för en viss typ av människa istället? Jag tänker att kanske en bil för väldigt långa människor skulle träffa fler än en bil för “kvinnor med hästsvans och kjol”? Eller kanske en bil för ingenjörer, med plats för tre iphones och en ipad, tillsammans med dator och en grym kaffehållare?

”Reserviert für Frauen” · August 14, 2014 at 5:21 am

[…] Jag tyckte att det var lite lustigt och såg framför mig hur kvinnor kom inkörande i den här bilen och radade upp sina fordon bredvid varandra. Klev säkerligen ut i sina högklackade skor med […]

En bil av kvinnor för kvinnor | En doktor i gjuteriet · August 24, 2014 at 3:36 pm

[…] konceptbilen som Volvo tog framför ett tag sedan tar Womenengineer upp i ett äldre inlägg: En bil av kvinnor för kvinnor. Hannah skriver bland […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *