“ATT VARA INGENJÖR GER MIG EN STABIL GRUND OCH MÖJLIGHETEN ATT FORMA MITT EGET DRÖMJOBB”

Hej Li! Vad läser du?
Om du menar läser som i en bok så läser jag just nu Lean In av Sheryl Sandberg. Om du menar läser som i en utbildning så tog jag examen i höstas från Y, civilingenjörsutbildningen i Teknisk fysik och elektroteknik på Linköpings universitet.
Varför började du läsa Teknisk fysik och elektroteknik?

Jag visste att jag ville ha en bred teknisk utbildning så civilingenjör kändes rätt från början. Sedan valde jag den civilingenjörsutbildning med mest matte som låg på ett lagom stort universitet. Jag tittade även på statistik för vilken sektor det fanns mest jobb inom och då var elektroteknik och IT de sektorer där det fanns överlägset flest jobb. En annan sak som påverkade mitt val var att få fortsätta läsa språk och läsa ett år utomlands. Då är Linköpings universitet ett bra val där man kan läsa internationella civilingenjörsprogram och till exempel läsa kurser i teknisk franska.

Vad var det bästa med utbildningen?

Det roligaste med utbildningen var allting runt omkring. Studentlivet i Linköping är superbra och gemenskapen bland de som pluggar samma eller liknande utbildningar är verkligen toppen. Sektionen ordnar bland annat räknestugor där studenter i högre årskurser hjälper dem som pluggar första eller andra året med lektionsuppgifter eller att plugga inför tentor. När det gäller det bästa med själva studierna skulle jag säga att det är att man får läsa lite av allt på programmet jag valde. I grunden har man den klassiska teknisk fysik och sedan lägger man in lite mer datorkunskap och elektroteknik så när man går sina sista år har man ett stort utbud av kurser att välja på och flera sektorer att jobba inom när man är klar. 
Vad jobbar du med i dagsläget?

Jag jobbar som “Produktspecialist” på det medicintekniska företaget Elekta, på en avdelning som heter Service Engineering. Vi jobbar bland annat med underhåll av produkter inom området neurokirurgi. Mitt fokus ligger på att det ska vara enkelt och säkert att serva och underhålla produkterna. Till exempel jobbar jag med att ta fram reservdelar, instruktioner, verktyg för service, utbildning och teknisk support. Man skulle kunna säga att jag är en länk mellan forskningsavdelningen och de som servar produkterna. 
Vad kan man som ingenjör jobba med på Elekta?

När jag pluggade kändes det som att det bara fanns tre typer av jobb för civilingenjörer. Antingen var man chef/projektledare eller så jobbade man med forskning och utveckling eller så programmerade man. Nu vet jag bättre. På Elekta har jag träffat ingenjörer som bland annat jobbar med strategiskt inköp, kvalitetskontroll (kontakt med tillverkare och leverantörer), service, support, utbildning, teknisk dokumentation (t.ex. skriver användarmanualer), testning, validering, produktdesign, IT-system, användarvänlighet men såklart också forskning, utveckling, projektledning och några som är chefer. 
Vad är det bästa med att vara ingenjör?

Möjligheterna! Att kunna jobba var som helst i hela världen. Att få välja sin egen karriär, sin väg framåt. Att kunna variera sina arbetsuppgifter och påverka sina arbetstider. Mitt jobb just nu är en perfekt kombination av klurigt, socialt, praktiskt och teoretiskt. Att vara ingenjör ger mig en stabil grund och möjligheten att forma mitt eget drömjobb.
Du läser just nu Lean in av Sheryl Sandberg, vad tar du med dig från boken?
Lean In handlar om kvinnligt ledarskap och om varför inte lika många kvinnor som män har ledande positioner i näringslivet. Det är en jättebra bok och Sheryl Sandberg är helt klart en av mina stora förebilder. Jag har läst första halvan av boken och det jag tar med mig redan nu är hur otäckt mycket man känner igen sig i hennes exempel på hur kvinnor hon träffat håller sig tillbaka istället för att luta sig fram mot möjligheterna. Boken har fått mig att tänka lite extra på hur jag agerar på jobbet. Om det är som Sheryl Sandberg säger att man tar små, små steg bort från positioner med mycket ansvar. Det kanske är lite tidigt att tänka på hur man ska klara av karriär och familj samtidigt flera år innan man ens tänkt skaffa familj. 
Har du något tips till unga tjejer som ska välja utbildning?

Välj något som verkar intressant och våga utmana dig själv! Det går alltid att byta utbildning om det känns fel senare. Kom ihåg att man inte behöver vara en klassisk tekniknörd och kunna en massa saker i förväg för att plugga en teknikutbildning. Man går ju utbildningen för att lära sig. 
Har du något annat du vill tillägga?

Skickar med en youtube-historia för mattenördar som jag själv gillar. Den handlar om Wind och Mr. Ug som bor på ett Möbiusband. Möbiusavbildningar får man läsa om i årskurs två på Y. :)

Tack Li!

[Intervjun skapades den 1 Maj, 2014]


1 Comment

En perfekt kombination av klurigt, socialt, praktiskt och teoretiskt · maj 1, 2014 at 1:04 e m

[…] Li Sandsveden är civilingenjör inom  Teknisk fysik och elektroteknik från Linköpings universitet. Just nu jobbar hon som produktspecialist på det medicintekniska företaget Elekta, med bland annat underhåll av produkter inom området neurokirurgi. Man skulle kunna säga att hon är länken mellan forskningsavdelningen och de som servar produkterna. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.