question-markI veckan har mina grymma bloggkollegor här på Womengineer skrivit ”Let’s talk about gender” och ”Varför är det så svårt med lika lön oavsett kön?”, ni har väl läste dem? Jag tänker att jag fortsätter med samma tema, för ni har väl koll på vad det är för dag på lördag? 8 Mars är Internationella Kvinnodagen, där många uppmärksammar bland annat löneskillnader mellan män och kvinnor och andra oförsvarbara orättvisor.

I måndags släpptes Allbright-rapporten som visar hur det ser ut med jämställdheten i Sveriges Näringsliv. Det vill säga hur fördelningen av chefspositioner ser ut bland kvinnor och män.

Resultatet:

  • Det är nu fler bolag som har en (1) kvinna, än noll (0) kvinnor, i ledningsgruppen.
  • 238 av börsens VD:ar är män och 15 är kvinnor. Det betyder att det är betydligt fler VD:ar som heter Anders än som är kvinnor.
  • År 2022 kommer Allbrights ”svarta lista”, dvs de bolag som saknar kvinnor helt på lednings- och styrelsenivå att vara tom.

studentkampanj             Foto: Allbright.

Jag tänkte spontant, ”åh år 2022 är snart”, men det är inte dit vi siktar. Det skulle vara som att nöja sig med att anmäla sig till Vasaloppet, när det egentligen är de 9 milen som räknas. Målet är att vi ska nå jämställdhet bland alla svenska bolag, vilket betyder en fördelning på 60/40 bland kvinnor och män. Med den takt vi jobbar på idag kommer detta ske år 2041. Precis, om sisådär 27 år. Ett liv och lite till om du är lika gammal som mig. Tack, men nej tack.

Vi måste samla trupperna och fundera varför vi jobbar mot detta, för om fler förstod poängen skulle betydligt fler jobba medströms istället för åka Vasaloppet baklänges eller nåt. Så här, alla tycker att Sverige är ett fint land, men ser gärna att vi är bäst? Bäst på vad? Jo, det land som ligger längst fram när det kommer till allt som rör samhället, sjukvården, tekniken och landet i sig. Allt. Vi måste alltså förändra vårt sätt att tänka, för att bli bäst måste de absolut mest kompetenta människorna brainstorma fram otroliga idéer, fatta kloka beslut och utveckla redan kläckta idéer. För mig handlar det om kompetens, vi är inte tillräcklig skarpa där det krävs spetskompetens. Vi har (fram till nu) rekryterat nästan uteslutande från bara halva befolkningen det säger sig självt att man missat en massa kompetens. Det handlar inte om att kvotera in kvinnor, det handlar om att inte kvotera in män.

Vi börjar redan idag, vad sägs om att börja med något som vi alla gillar? Vi räknar (Som Lina Thomsgård är känd för), sen uppmärksammar vi. Precis som Allbright. Hur många kvinnliga/manliga föreläsare har ni? Hur ser det ut på företaget du jobbar hos? Min lillasyster frågade när jag i helgen hade lyxen att få se Melodifestivalen med henne, varför det var så många killar och så få tjejer som var med? Ja, det kan man ju fråga sig. Sjunger och dansar killar mycket bättre? I think not. Det är samma strukturer överallt. Nu bryter vi dem, för vi vill alla att Sverige ska bli bäst, inte nöja oss med en anmälan till Vasaloppet. Vi ska fasen i mig vinna. Och inte om 27 år.

Har det gått för långt? Det har bara börjat.


3 Comments

Hannah · March 4, 2014 at 11:55 am

Grymt skrivet, Jenny!

Sofie · March 4, 2014 at 12:44 pm

Alltså metaforer <3 !
Och musik <3 !
Sjukt bra!

700 likes – Womengineer FTW! · April 13, 2014 at 4:34 pm

[…] gången skriker de inte för att vi dansar eller sjunger bra (även om vi gör vårt bästa med soundtrack till våra inlägg) utan de skriker för att de, liksom vi, tycker att Womengineer förtjänar all uppmärksamhet vi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *